10 tips voor een creatieve barbecue

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent mooi weer, vakantie en lekker eten! En bij dat laatste denken wij in deze periode spontaan aan barbecueën, natuurlijk. Want wat is er leuker dan een avond met vrienden rond de grill? Vandaag is de barbecue veel meer dan enkel een methode om vlees te grillen. Het is eigenlijk een mini-keuken op zich waar je talloze bereidingen op kunt bereiden – van hapjes tot desserts! Het is daarbij ook fijn om je gasten te verrassen met creatieve gerechtjes. Zo maak je van een gewone barbecue in geen tijd een echte culinaire experience. Wij geven je graag enkele tips en originele recepten.

Sharing is caring – ook op de grill

Hapjes op de barbecue zijn een super start voor je grillavond. Niet alleen heb je van bij het aperitief zo die heerlijke barbecuegeur, de mogelijkheden voor je hapjes zijn ook eindeloos. En als je ze maakt om te ‘sharen’, wordt het dubbel zo leuk. Wat denk je bijvoorbeeld van gegrilde sardientjes met salsa van tomaat, een gevuld brood met geitenkaas en parmaham, of een kruidige camembert op de barbecue

Internationale accenten

Net als in de restaurantwereld zijn ook in de grillsector internationale invloeden een vaste waarde. En thuis kan je je gasten ook prima verrassen met een exotische barbecue. Als hapje kan je bijvoorbeeld kiezen voor kokkels met een Oosterse saus, als voorgerechtje voor een creatieve hotdog met baba ghanoush, als hoofdgerecht voor een Turkse pizza met lamsgehakt, en afsluiten kan met deze gegrilde meloen met Griekse yoghurt.  

Veggie-fun

Vorig jaar gaven we jullie al 10 tips voor een vegetarische barbecue. En ook dit jaar blijven we veggie-fun op de grill aanmoedigen. En dat zeker niet alleen voor vegetariërs! Het is des te leuk als je echte carnivoren kan verrassen met heerlijk bereide groentenbereidingen op de grill. Probeer bijvoorbeeld eens tofu op de barbecue, gegrilde asperges met peterseliepesto, of deze hapjes van gegrilde courgettes.

Haal het maximale uit je barbecue en denk na over de opbouw van je grill-menu

Met de meeste barbecues kan je veel meer dan enkel grillen. Roken, dichtschroeien, slow cooken, pizza’s bakken, stomen in een pot of papillot, … Je kan er eigenlijk alle kanten mee uit. Leer daarom je barbecue goed kennen en oefen tot je alle technieken onder de knie hebt. Deze kennis kan je dan gebruiken voor de opbouw van je menu. Zo kan je verschillende temperaturen en grillwijzen hanteren om een mooi opgebouwd menu te verzorgen. Denk daarbij aan hapjes (bv. een gegrilde camembert om te delen), daarna wat gestoomde vis of een papillot met zeevruchten, dan een mooi stuk vlees, om tenslotte af te sluiten met een gebakken wafel of ‘snickers op de barbecue’.

Ga voor Super Sauzen en Mega Marinades

Belgen zijn Bourgondiërs en het mag dan ook wat meer zijn tijdens een van de mooie barbecueavonden. Zorg daarom voor enkele potjes originele zelfgemaakte sauzen en marinades. Inspiratie nodig? Geen probleem:

Verrassende Side dishes

Ook met je bijgerechten kan je de creatieve kant op. Geen standaard gemengde sla en tomaatjes met peper en zout dus, deze keer. Wel geroosterde maïskolven met ansjovis en radicchio, gegrilde aubergines met tomatencompote, en gegrilde groene asperges met sinaasappel.

Creatief met groenten

Op de barbecue kan je ook heerlijke gerechten maken met groenten, die daarom niet per se vegetarisch hoeven te zijn. Zo kan je wel het aandeel groenten tijden de grillmaaltijd vergroten (want dit is vaak aan de kleine kant) maar houd je de vleesliefhebbers toch tevreden. Enkel voorbeelden: Chinese kool met worst en aardappeltjes, gegrilde kropsla met garnalen en limoen, en gegrilde komkommer met ansjovis.

Hippe drankjes en leuke sappen

Creatief zijn kan ook perfect met je drankenkeuze. Denk goed na over je begeleidende dranken en durf ook eens iets nieuws te proberen. Serveer je bijvoorbeeld gegrilde tomaten? Maak dan een sapje van tomaat en aardbei. Of heb je wortels op het menu? Een wortel-sinaasappelsap met een snuifje gember is gegarandeerd een leuke pairing. Het ideale barbecue aperitief? Probeer eens deze Jack’s mint sangria. Heerlijk en verfrissend!

Creatief voor en met de kids

Spendeer zeker ook wat extra tijd aan de gerechten voor de kleinsten, of, nog beter, maak de gerechtjes samen met hen! Maak bijvoorbeeld samen deze brochettes met kip en ananas of snij samen leuke vormpjes uit de groenten die je wilt grillen.

Zoete zondes op de grill

Afsluiten in grillstijl, dat doe je met een van deze heerlijke zoete zondes:

Sven van de njam!-redactie. 

Lees ook...