10 tips voor een heerlijke vegetarische barbecue

Heerlijk, dat prachtige weer! Ideaal voor een gezellige barbecue. En dat kan best ook zonder vlees. Het aantal ‘deeltijds vegetariërs’ neemt immers almaar toe en ook zij kunnen genieten van een lekkere grillsessie. Wij geven je graag 10 tips voor een vegetarische barbecue.

1. Kies bewust voor ‘barbecuegroenten’

Sommige groenten zijn beter geschikt om te grillen dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan aubergines, paprika’s, courgettes, tomaten, uitjes en champignons. Daar kan je best rekening mee houden bij je aankopen. De iets hardere groenten, zoals asperges en wortels, blancheer je best even vooraleer je ze grilt. Ze zijn dan sneller klaar en behouden ook beter hun kleur.

Gevulde champignons

2. Wees voorzichtig met vleesvervangers

De meeste vleesvervangers (zoals vegetarische hamburgers of worsten) zijn vaak niet geschikt om te grillen. De textuur kan bijvoorbeeld snel veranderen naar karton- of rubberachtig. Controleer dit daarom goed bij je aankoop!

3. Marineer je groenten

Voor veel mensen zijn marinades een van de belangrijkste elementen van een vleesbarbecue. Maar ook bij groenten zijn die marinades heerlijk! Probeer voor je groentjes bijvoorbeeld deze marinade met sinaasappel, gember en look of deze pittige marinade met chili, koriander en limoen.

4. Gebruik voldoende vetstof

Voor groenten die je liever niet marineert, gebruik je best genoeg vetstof (bij voorkeur olijfolie). In tegenstelling tot vlees bevatten groentjes immers zelf (bijna) geen vetten en voeg je deze dus best toe om ze mooi te kunnen grillen.

Pizza van gegrilde courgette

5. Zorg voor originele en lekkere sauzen

Sauzen horen bij een barbecue. En dus ook bij een vegetarische barbecue. Pas je sauzen echter wel aan zodat ze bij de groentjes passen. Zo kan deze wasabimayonaise voor extra pit zorgen en is dit sausje van geroosterde tomaten gegarandeerd een hit bij vegetariërs! Ook grilkruiden zorgen voor een wereld van verschil en zo kan je (net als bij vlees) tijm en rozemarijn gebruiken om die typische grilsmaak te verkrijgen.

6. Bereid je favoriete recept… zonder vlees!

Vele mensen beginnen niet aan vegetarische gerechten omdat ze het recept te moeilijk vinden. Wij hebben daarvoor een goede tip. Veel van je gekende recepten zijn immers perfect te bereiden zonder kip of vlees! Zo is een pitta met groentjes en een lekker sausje ook heerlijk. Of een pizza, gegrild op de barbecue, met kaas en verse kruiden, maar zonder vlees.

7. Houd vlees en groenten gescheiden op het rooster

Het is voor vegetariërs natuurlijk niet leuk dat hun groenten naar vlees smaken. Zorg daarom voor twee afzonderlijke zones op je rooster of kuis je rooster vooraleer je de groentjes grilt.

8. Speel met de warmte van je barbecue

Groeten en fruit hebben in de meeste gevallen minder hitte nodig dan vlees. Speel daarom met de warmte van je barbecue en leg bijvoorbeeld alleen aan 1 zijde kolen. Zo kan je tussen de ‘hete’ en de ‘warme’ zone wisselen en aanvoelen wat het beste werkt.

Suikermaïs met guacamole

9. Zorg voor ‘pairing juices’

In de gastronomie zijn bijpassende sappen al even aan een opmars bezig. Ze vormen een prima alternatief voor bijpassende wijnen en zijn door de ingrediënten zelfs gemakkelijker te linken aan de gerechten. Ook bij een barbecue kan je zo verrassend uit de hoek komen. Serveer je gegrilde tomaten? Maak dan een sapje van tomaat en aardbei. Of gaan er worteltjes op de grill? Een wortel-sinaasappelsap met een snuifje gember is gegarandeerd een goede match!

10. Denk ook aan de kleinsten

Een vegetarische barbecue is meestal de keuze van de volwassenen. Spendeer daarom wat extra moeite aan de gerechten voor de kleinsten zodat zij het ook plezant vinden! Snijd je groenten bijvoorbeeld in vormpjes of prik ze op brochettes voor het grillen. Kies ook zeker voor de groenten die je kinderen graag eten.

We geven je om af te sluiten graag nog enkele recepten voor jong én oud:

Hapjes:

Gerechten en bijgerechten:

Desserten:

Sven van de njam!-redactie.

Lees ook...