Het njam!-team inspireert je graag om thuis de allerlekkerste gerechten op tafel te toveren. We geven daarbij tips en tricks rond zowel recepten als producten. Vandaag nemen we rijst onder de loep. Of beter: op de korrel. Rijst is een fantastisch product dat zicht leent voor talloze bereidingen: van voorgerecht tot dessert. Wist je trouwens dat voor 95 procent van de Aziatische bevolking rijst zelfs het belangrijkste voedingsmiddel is? Het is bovendien gezond en geeft snel een “vol” gevoel. Het is echter een ingrediënt dat ook wat kan vervelen als je het te vaak of er te veel van eet. Daarom geven we je vandaag een overzicht van 7 alternatieven voor rijst. Daarbij zijn we op zoek gegaan naar ingrediënten met twee met rijst gedeelde (en voor ons belangrijke) eigenschappen: ze moeten goed vocht kunnen opnemen (bv. sauzen) en ze moeten gemakkelijk te bereiden zijn.
1. Quinoa
Quinoa is ondertussen een bekende rijstvervanger. Wanneer we over quinoa spreken, bedoelen we daarmee de eetbare zaadjes van de quinoa-plant. Deze zaadjes smaken nootachtig, zijn heel gezond en bovendien glutenvrij. Net als rijst moet je quinoa koken en kan je er talloze heerlijke bereidingen mee maken. Enkele voorbeelden? Een quinoa salade met tempura van zeewier of quinoa sushi.
2. Couscous
Ook couscous heeft al jaren de weg gevonden naar onze Vlaamse keukens. Couscous is grof gemalen durumtarwe (gries) afkomstig uit Noord-Afrika en wordt vooral in Afrikaanse en Oosterse keukens gebruikt. Ook couscous wordt gekookt en is een prima vervanger voor rijst. Couscous zijn hele kleine bolletjes en hun structuur leent zich uitermate goed voor exotisch getinte gerechten. Wat denk je bijvoorbeeld van deze couscousschotel met kalfsschenkel, rozijntjes en kikkererwten, of deze gemakkelijk te bereiden schotel van couscous en kip? Wil je eens iets creatiever proberen, ga dan voor deze zoete specerijencouscous met honingijs.
3. Bulgur
Bulgur is een graanvariant die bestaat uit verschillende soorten tarwe die gestoomd worden en vervolgens gemalen. Bulgur heeft een iets zachtere textuur dan de twee voorgaande ingrediënten. De smaak is licht nootachtig en je vindt bulgur vaak terug in de Mediterrane en de Arabische keuken. Dit pittig Turks groententuiltje met rundvlees en bulgur is absoluut een aanrader, maar ook deze Taboulé met bulgur, scampi en gemarineerde venkel is zeker het proberen waard.
4. Spelt
Spelt is een graansoort die veel eiwitten en vitaminen bevat. Ze wordt net als rijst gekookt en vervolgens in gerechten verwerkt. Zo is speltbrood vrij goed bekend. Spelt leent zich echter ook goed als vervanger van rijst in verschillende gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens deze maaltijdsoep met spelt en pancetta of dit stoofpotje van spelt en roodbaarsfilet.
5. Boekweit
Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie, die we kennen van bijvoorbeeld rabarber en zuring. De zaden kunnen geconsumeerd worden. Boekweit is geen graan en bevat dus ook geen gluten. Boekweitbloem wordt bijvoorbeeld gebruikt in de bekende Bretoense pannenkoeken. Je kan er echter ook, zoals top chef Peter Goossens, mee aan de slag in heerlijke recepten zoals deze bereiding van Naamse slakjes met risotto van boekweit.
6. Linzen
Linzen zijn peulvruchten die tot de familie van de vlinderbloemfamilie behoren. De zaden zijn eetbaar en bovendien heel gezond. Ze worden gekookt en nadien verwerkt in de bereiding. Onze favorieten? Deze linzensalade met bosuitjes en wortel of deze gemakkelijke en snelle linzencurry.
7. Groenten
Er zijn ook verschillende soorten groenten die zich prima lenen als vervanger voor rijst. Denk bijvoorbeeld aan bloemkool of aubergines. Deze groenten kan je immers verwerken tot ze een korrelachtige structuur krijgen. Zo is deze bloemkoolcouscous niet alleen lekker maar ook verrassend. Met deze blini’s met auberginekaviaar kan je jouw maaltijd dan weer origineel en gezond starten!
Smakelijk!