Eet je sterk: 8 energierijke ingrediënten en recepten voor thuiswerkers

Thuiswerken is ondertussen voor velen de nieuwe norm geworden. En daar hoort ook bij dat we meer thuis eten. Wanneer je thuis werkt, is het belangrijk dat je rekening houdt met je energiebehoefte. Want (hard) werken betekent ook (veel) energie verbruiken. Bepaalde ingrediënten en bereidingen kunnen er voor zorgen dat je energieniveau op pijl blijft. Wij geven je vandaag graag een overzichtje van 8 energierijke ingrediënten voor thuiswerkers. Mét recepten, natuurlijk!

Spinazie

Spinazie bevat veel ijzer en is daardoor zeer energierijk. Je kan spinazie koud of warm eten en het is een gemakkelijk te bereiden ingrediënt. Ideaal dus voor thuiswerkers. Deze frisse, kruidige spinazie- en olijvensalade is een must voor saladeliefhebbers. Eet je liever iets warm, probeer dan eens deze creatieve spinazietaart uit de oven van njam!-chef Roger van Damme.

Bananen 

Bananen zijn rijk aan koolhydraten, vitamine c en kalium. Ze zijn daardoor populair bij sporters en worden soms zelfs superfood genoemd. Bananen zijn bovendien zeer lekker en je kan ze zo uit het vuistje eten. Maar nog leuker zijn ze verwerkt in recepten, zoals in dit luchtig bananenbrood met chocolade, of in deze overheerlijke bananenrepen.

Eieren 

Ook eieren kunnen je een nodige energieboost geven op drukke thuiswerkdagen. Je kan ze koken en op smaak brengen met jouw favoriete ingrediënten, zoals in dit deze gekookte eitjes “deluxe”. Maar ze zijn eveneens heerlijk in salades, zoals in deze warme salade met eitjes en asperges.  

Noten

Een fantastische en supergemakkelijke energiesnack: noten. Noten zijn heel voedzaam en een echte energiebom. Je hebt ze in alle smaken, vormen en kleuren. Je kan er ook cake van maken of ze verwerken in een ovenschotel met appel en noten. Of maak je eigen partymix om de hele dag door te snoepen.

Zoete aardappel

Zoete aardappels zijn lekker, gezond en perfect te verwerken in zowel zoete als hartige bereidingen. Je kan ze eten als tussendoortje, bijvoorbeeld als gegrilde zoete aardappelschijfjes met geitenkaas, of in een lekkere soep met geitenkaas. Liever een dessertje? Probeer dan zeker deze zoete aardappelwafel met aardbeien.

Zalm

Zalm is een vettige vis en bevat veel omega 3 en vitamine D. Ze leent zich daarom goed voor energierijke bereidingen. Als tussendoortje kan je ze verwerken in komkommer-zalmtoastjes. Grote(re) honger? Ga dan voor deze warme zalmsalade.

Champignons

Je zou het misschien niet direct zeggen, maar ook champignons zijn energieboosters. Dat komt omdat ze veel ijzer bevatten. In de winter vinden wij ze heerlijk in een verwarmende champignonsoep. Ook in frissere bereidingen zoals dit hapje met champignons gevulde tomaten zijn ze heerlijk.

Citrusvruchten 

Citrusvruchten bevatten veel vitamine C en foliumzuur en die geven energie. Vooral appelsienen zijn daarbij de energiekoningen (daarom dat we ze vaak ’s morgens als sapje nuttigen), maar ook andere citrusvruchten kunnen je een boost geven. Zo is deze winterse citrussalade met pompelmoes een absolute aanrader. Deze kleurrijke orange crush steelt dan weer de show als kleurrijke, superlekkere en energierijke lunch.

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...