Duurzaamheid speelt vandaag een grote rol in de keuken. Iedereen moet immers een steentje bijdragen aan het milieu - ook chefs en hobbykoks. Een vaak voorkomend probleem daarbij is dat duurzame ingrediënten wat duurder kunnen uitvallen. Al hoeft dat zeker niet altijd zo te zijn. In dit artikel geven we je 10 tips en recepten om budgetvriendelijk én duurzaam te eten (of drinken).
1. Kies voor milieuvriendelijke basisingrediënten (die niet duur zijn)
Milieuvriendelijke basisproducten die niet duur zijn? Die zijn er in overvloed! Zo zijn peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten goedkoop en hebben ze een lage ecologische voetafdruk. Quinoa is dan weer een prima graanvariant om eens te variëren op bijvoorbeeld rijst. Inspiratie nodig om met deze ingrediënten aan de slag te gaan? Probeer eens deze linzenballetjes in gegrilde paprika-tomatensaus of deze Oosterse quinoa salade.
2. Koop lokale ingrediënten in grote hoeveelheden
Lokale ingrediënten zijn altijd beter voor het milieu. Ze moeten immers van minder ver komen en zijn vaak minder bewerkt. Ze kunnen soms echter wat duurder uitvallen. Probeer daarom bijvoorbeeld groenten of fruit bij je lokale boer samen met vrienden of buren aan te kopen. Je zal voor die grotere hoeveelheden een betere prijs kunnen krijgen.
3. Kies voor “Meal Prepping”
“Meal Prepping” duidt op het vooraf plannen van je aankopen en vooraf bereiden van maaltijden voor enkele dagen of een week. Op deze manier kan je niet alleen bewuster (voor het milieu) omgaan met de ingrediënten, het is ook een prima tool om goedkoper aan te kopen. Je kan immers kiezen voor grotere verpakkingen en de restjes beter verwerken. Tips nodig om te “mealpreppen”? Check dan zeker dit blogartikel!
4. Kook en eet seizoensgebonden
Een van de meest voor de hand liggende tips is seizoensgebonden koken en consumeren. Seizoensgebonden producten zijn immers goedkoper dan producten die niet in het seizoen zijn, want deze laatste moeten van verder komen. Producten van het seizoen zijn bovendien lekkerder en gezonder, er is dus echt geen reden om deze tip niet direct toe te passen! In februari zijn boerenkool en knolselder bijvoorbeeld op hun best.
Maak deze maand dus zeker eens:
5. Gebruik restjes
Met restjes die je weggooit doe je eigenlijk twee keer verlies: ze hebben een negatieve impact op het milieu (want moeten verwerkt worden) en ze kosten je geld (want je hebt ze eerst aangekocht en gooit ze nadien weg). Wees daarom zo creatief mogelijk met restjes. Dat dat niet moeilijk hoeft te zijn, bewijzen we met dit recept van Frittata met zoete aardappel restjes, en dit recept van Quiche met kliekjes uit de koelkast.
6. Kies voor meer gezonde en minder energieverslindende bereidingswijzen
Niet alleen de ingrediënten zelf maar ook de manier waarop ze klaargemaakt worden, hebben een impact op zowel het milieu als de gezondheid. Voedsel opwarmen in de microgolf bijvoorbeeld, is niet alleen energieverslindend maar ook minder gezond. Ga daarom op zoek naar gezondere bereidingswijzen die minder energie verbruiken, zoals meer rauw consumeren of eenpansgerechten zoals deze one pot lasagne.
7. Maak van havermout jouw ontbijtkoning
Havermout is een fantastisch ingrediënt om vaak in je ontbijt te verwerken. Het is een product dat rijk is aan voedingsstoffen en prima te combineren is met bijvoorbeeld fruit of yoghurt. Bovendien is havermout niet duur en wordt het meestal duurzaam geteeld. Lekker, gezond en goed voor het milieu? Dat vraagt om enkele recepten!
8. Probeer zo weinig mogelijk bewerkt voedsel te consumeren
Voedsel dat bewerkt is, is vaak minder gezond en tevens minder goed voor het milieu. Er zijn immers verschillende “tussenbewerkingen” aan te pas gekomen en die vragen meestal veel energiegebruik. Daardoor zijn deze producten bovendien vaak duurder. Probeer daarom om zelf je bereiding volledig in de hand te hebben. Gezonder, goedkoper én beter voor het milieu!
9. Beperk het gebruik en de aankoop van verpakkingen
Elke verpakking die je gebruikt, moet geproduceerd en aangekocht worden. Verpakkingen worden vaak gemaakt van materialen die zeer slecht zijn voor het milieu, zoals plastic. Probeer daarom, waar het kan, te kiezen voor herbruikbare verpakkingen of zelfs geen verpakkingen. Dat zal altijd goedkoper en beter zijn voor het milieu.
10. Drink kraanwater en zelfgemaakte frisdranken
Als laatste tip van dit artikel leggen we ons toe op dranken. Want ook daarmee kan je scoren op het vlak van duurzaamheid en budgetvriendelijkheid. Water bijvoorbeeld koop je best niet in milieuonvriendelijke plastic flessen. Je kan het zo uit de kraan drinken: goedkoper en beter voor het milieu! Maar ook frisdranken kan je vaak zelf maken op basis van bijvoorbeeld kraanwater of vruchtensappen. Probeer bijvoorbeeld eens deze overheerlijke frisdrank met vlierbloesems of deze Kamille-aardbeien iced tea.