Back to school: 7 tips voor 'Mealprepping'

De start van het nieuwe schooljaar zal ook dit (speciale) jaar weer zorgen voor wat extra drukte. Voor vele volwassen is homeworking ondertussen de nieuwe norm geworden, maar de kinderen kunnen vanaf deze week wel terug naar school. Dat betekent dat zij terug nood hebben aan gezonde, energierijke en vooral lekkere voeding voor tijdens die schooltijd. Maar hoe en wanneer maak je die klaar? Mealprepping to the rescue! Mealprepping betekent eigenlijk zoveel als ‘het voorbereiden van maaltijden’ en duidt dus op het efficiënt op voorhand klaarmaken van maaltijden voor meerdere dagen. Met daarbij steeds rekening houdend met de juiste hoeveelheid calorieën. Wij geven je graag 7 tips om bij de start van dit schooljaar vlot aan de slag te gaan met ‘mealprepping’.

Voorzie de juiste keukenhulpjes

Voor mealprepping is het belangrijk dat je de juiste tools in huis hebt. Een keukenweegschaal is daarbij zeer handig zodat je nauwkeurig alles kan afwegen. Maar ook verpakkingen zijn natuurlijk zeer belangrijk - daarover in het volgende punt meer. Afhankelijk van je menu kan een rijstkoker of een steamer je veel tijd en werk besparen. Op deze link ontdek je vijf andere keukenhulpjes en waarom ze zo goed van pas komen bij het mealpreppen.

Koop en investeer in de juiste verpakkingen

Bakjes en zakjes. Twee zaken waar je voor wat betreft mealprepping niet op mag besparen. Want deze verpakkingen moeten de juiste maten hebben, je voedsel kunnen beschermen en vaak ook microgolf- of ovenbestendig zijn. Investeer dus gerust in een kastje vol bakjes en zakjes in de juiste maten, die je kan invriezen en die liefst ook in de microgolf(oven) mogen. Houd daarbij zeker in het achterhoofd wat je favoriete gerechten en ingrediënten zijn: deze zullen immers in sterke mate de vorm en grootte bepalen.

Maak een goed schema (en houd je daaraan)

Mealprepping gaat eigenlijk over goed plannen, dus alles staat of valt met deze planning en structuur. Eerste stap daarvoor: plan je planningsdag. Op die dag plan je de maaltijden voor de hele week en bepaal je voor welke dagen je de maaltijden moet ‘preppen’. Op basis daarvan maak je jouw boodschappenlijstje. De tweede stap is dan de ‘prepping day’ of de dag waarop je de maaltijden gaat maken. Bij vele mensen is zondag het gemakkelijkste, maar ook op een weekavond kan je best wat werk verzetten.

Combineer slim en ga zo voor zero-waste

Een van de voordelen van mealpreppen is dat je het kan combineren met je maaltijden voor de dag zelf of de komende dagen. Daardoor kan je grotere hoeveelheden kopen en afval beperken. Voorzie je bijvoorbeeld een bereiding met wortelen voor de weekmaaltijden, gebruik deze dan ook in je menu de dag zelf. Denk ook slim na over de porties en vries gerust in waar mogelijk. Goed voor het milieu en de portemonnee!

Stem je menu af op jouw voedingsnoden

Een ander voordeel van het op voorhand maken van jouw maaltijden is het feit dat je jouw voedingsnoden (of die van de kids) bewuster kan monitoren. Je bereidt immers maaltijden voor enkele dagen of een hele week en hebt daardoor een beter zicht op wat je die periode zal verorberen. Vooraleer je start met mealpreppen, bereken je best ook even jouw caloriebehoefte. Op deze site kan je die berekenen. Je kan jouw maaltijden daar dan op afstemmen en zo – indien gewenst - extra op de lijn letten. Doordat je de maaltijden op voorhand hebt gemaakt, zal de verleiding om te ‘zondigen’ bovendien kleiner zijn.

Zorg voor een efficiënte en veilige bewaring 

Het goed bewaren van de gemaakte maaltijden is zeer belangrijk. Hier komt het belang van de verpakkingen terug aan bod, maar ook voedselveiligheid is natuurlijk uitermate belangrijk. In de frigo kan je op voorhand bereidde maaltijden meestal maximum 2 tot 3 dagen bewaren. In de diepvriezer kan het langer, tot wel 2 à 3 maanden. Sluit je bakjes en zakjes daarbij altijd heel goed af.

Kijk naar het weekmenu op njam!-TV

Onze laatste tip is een zeer efficiënte. Bij njam!-TV maken we je het dan ook graag gemakkelijk. Op de links hieronder vind je daarom een heel deel mealprepping recepten van 4 njam-chefs. Veel kookplezier!

Mealpreppen met Dagny Ros


Mealpreppen met Jeroen de Pauw


Mealpreppen met Jan Tournier


Mealpreppen met Piet Huysentruyt

Sven van de njam!-redactie 


Lees ook...