Het Weekmenu: mealpreppen met Jan Tournier

Bij njam! staat dit najaar alles in het teken van mealpreppen. In het nieuwe programma “Het Weekmenu” maken de njam!-chefs telkens vier gerechten klaar om zo de hele week snel een verse maaltijd op tafel te kunnen toveren. Deze week is het de beurt aan Jan Tournier! Ontdek hier zijn mealprep receptjes en enkele tips voor als je ze klaarmaakt!

Gevulde tomaat met frietjes

Start met het emonderen van de tomaten. Dit betekent dat je de tomaten 8 tot maximum 12 seconden onderdompelt in kokend water en ze nadien direct in ijskoud water steekt. Zo kan je het velletje van de tomaat halen en is dit aangenamer en makkelijker verteerbaar.

Zorg wel dat je hiervoor harde tomaten gebruikt en haal ook eerst het kroontje eraf. Maak met een scherp mes een kruisvormige insnijding voordat je ze in het kokend water steekt.

Snij alle hoedjes van de tomaten en hol ze nadien uit. Doe eerst alles van het ene werkje en begin nadien aan het volgende dit gaat sneller en makkelijker. Gooi de vulling van de tomaten zeker niet weg dit kan je nadien nog gebruiken in sauzen.

Kook nadien in diezelfde pot waarin je de tomaten hebt gestoken de bulgur voor de vulling.

Gebruik vastkookaardappelen, deze zijn geschikt voor bijna alle bereidingen en is dus erg makkelijk als je gaat mealpreppen en verschillende gerechten wil maken.

Snij de aardappelen in hele fijne frietjes zoals stro aardappelen, zo hoef je deze niet op voorhand voor te bakken maar kan je ze bij het moment van het serveren gewoon bakken op 180° tot dat ze goudbruin zijn. Je kan de frietjes perfect op voorhand snijden. Bewaard deze dan in een bakje in de koelkast in koud water.

Voor de vulling van de tomaat is het lekker van er misopasta onder te doen. Heb je dit niet? Dan kan je dit ook best vervangen door wat mayonaise. 

Broodje kip-curry

Voor de mayonaise gebruik je best wat citroensap voor een frisse smaak. In een citroen zitten pitjes dus een tip voor het persen is je hand eronder houden. Zo zal het sap erdoor sijpelen en kan je de pitjes zo opvangen.

Ijsbergsla hoef je niet te wassen. Deze is al proper van zichzelf. Voeg een beetje olijfolie toe voor wat meer smaak.

Voor een snelle manier van eiersla maken kan je een soort van roerei maken. Zo hoef je de eieren niet op voorhand te koken. Doe dus gewoon wat eitjes in een pan en roer met een pannenlikker of lepel er wat door. Doe dit mengsel in een kom en voeg de overige ingrediënten toe. 

Vol-au-vent met puree

Vang het water op waarin je de bulgur voor het eerste recept hebt in gekookt. In hetzelfde water kan je ook de kip voor de videe en broodje kip curry maken. Zorg ervoor dat je kip niet te ver gaart want dan krijg je smaakloze droge kip.

Gebruik voldoende gezouten boter voor in de puree, zo krijg je een heerlijk smaakvolle en smeuïge puree.

Kook de balletjes in kokend water. Wanneer ze gaar zijn komen ze boven drijven. Wil je echt zeker zijn dat ze gaar zijn? Haal er een balletje ui en snij het open dan kan je zien of ze gaar zijn.

Champignons hebben veel zout nodig maar pas op met het kruiden in het begin je kan nadien altijd nog bijkruiden. Gebruik liefst fleur de sel in alle bereidingen in plaats van fijn zout omdat fleur de sel veel smaakvoller is. 

Spaghetti met hardgekookte eitjes

Je kan de spaghettisaus langer bewaren als je deze vacuüm trekt. Zo verleng je de houdbaarheid tot 1 week in de koelkast.  

Gebruik verse look voor in de saus te doen dit smaakt veel frisser en lekkerder dan gedroogde look.

Gebruik puntpaprika’s voor een iets zoetere smaak in je saus.

Doe wat olijfolie in de pot als je de pasta kookt. Zo zal de pasta niet aan elkaar kleven.

Spoel je pasta onder warm water zo blijft deze warm.

Leg een nat papiertje klaar op je plank. Zo kan je bij het snijden van je eitjes je mes telkens ‘proper maken’ en zal je je eitjes makkelijker kunnen snijden. 

Meer recepten uit Het Weekmenu ontdek je hier


Lees ook...