Het Weekmenu: mealpreppen met Piet Huysentruyt

Bij njam! staat dit najaar alles in het teken van mealpreppen. In het nieuwe programma “Het Weekmenu” maken de njam!-chefs telkens vier gerechten klaar om zo de hele week snel een verse maaltijd op tafel te kunnen toveren. Deze week is het de beurt aan Piet Huysentruyt! Ontdek hier zijn mealprep receptjes en enkele tips voor als je ze klaarmaakt!

Kalfslende met groentjes op grootmoeders wijze

  • Kleingesneden groentjes moet je niet voorkoken als je ze gaat bakken. Wanneer je ze rauw aanbakt gaan ze veel meer smaak hebben.
  • Truc voor je vlees te kruiden: kruid je snijplank en leg je vlees er bovenop. Zo is je vlees al aan één kant gekruid. 

Pasta met zalm en asperges

  • Tip voor het schillen van asperges: gebruik een goede dunschiller en schil ‘van je weg’. Spoel na het koken ook de asperges onder koud, stromend water. Zo stopt het gaarproces en worden ze niet plat.
  • Wanneer je tomaten op voorhand blancheert verwijder je best het velletje nog niet. Anders worden de tomaten snel slap.
  • Hou wat kookvocht opzij om toe te voegen eens je de pasta opnieuw gaat opwarmen.
  • Let op bij het maken van puree dat alle aardappelstukjes die je gaat koken ongeveer dezelfde grootte hebben. Zo koken ze even snel gaar. Droog na het afgieten de aardappelstukjes ook nog even terug op het vuur. Zo vermijd je een waterachtige puree. 

Mac & cheese met gehaktballen

  • Laat bij het maken van bechamelsaus het mengsel van bloem en boter even drogen voor je de melk toevoegt. Anders zal de saus naar bloem smaken. Wanneer je de melk toevoegt haal je de pot best even van het vuur, zo vermijd je klonters doordat de bloem de melk veel te snel zal absorberen. Zet nadien de pot terug eventjes op het vuur totdat je een mooie gebonden saus krijgt
  • Tip voor het wassen van prei: snijd de bovenste helft van de prei in vier en spoel deze dan onder de kraan. Op deze manier kan je goed tussen alle bladeren en is al het zand weg bij het spoelen. 

Lauwe salade met geitenkaas en een gepocheerd eitje

  • Voor het pocheren van eieren gebruik je best verse eieren. Doe wat azijn in het water en zout zodat het ei gaat stremmen. Let erop dat het water net niet kookt maar dat het tegen het kookpunt aanleunt. Pocheer altijd een ei op overschot als je voor meerdere mensen eieren pocheert zo heb je een reserve als er eentje mislukt.
  • Champignons was je beter niet maar wil je dat toch doen? Doe het dan snel! Vul zeker geen bak met water om ze in te leggen maar spoel ze kort onder de kraan. Zo zullen ze het minimum aan water absorberen.

Meer recepten uit Het Weekmenu ontdek je hier

Lees ook...