5 weetjes over asperges

Je kunt geen menukaart openslaan of een groenten-afdeling doorkruisen of je ziet ze blinken: asperges. Van dit witte goud smul je van april tot juni. Geen tijd te verliezen dus. Haal daarom het beste uit deze super groente dankzij deze 5 weetjes.

Asperges

1. Kook asperges in hun eigen kookvocht

Zelden blijft het bij 1 keer asperges thuis bereiden. Hou daarom het 1ste kookvocht bij, vries het in en kook de keer daarop je asperges erin. Je zult merken dat de smaak nog veel rijker en intenser is dan de 1ste keer. Bovendien wordt het vocht telkens alleen maar smaakvoller.

2. Gooi de schillen niet weg

Werk je afval altijd op in de keuken. Aspergeschillen zijn ideaal om soep van te maken. Ze zijn nog boordevol smaak. Gooi ze daarom samen met de houterige aspergestompjes in een pot. Stoof even aan in boter met bloem en overgiet met kippenbouillon. Filter het geheel door een zeef en genieten maar.

3. Gezond en goed voor je lijn

Asperges zijn caloriearm en zitten boordevol vitamine C, E en B. Ze zijn dus goed voor je hele lichaam. Zowel je immuunsysteem als je spierweefsel zijn gebaat bij deze groenten. Verwen je dus naar hartenlust met kilo’s asperges. Skip de Vlaamse wijze echter nu en dan, want boter en eieren ziet de weegschaal iets minder graag.

4. Vochtafdrijvend met een geurtje

De groenten zijn ook vochtafdrijvend en reinigen zo je nieren. Maar dat had je wellicht al gemerkt bij een toiletbezoek. Asperges bevatten veel zwavelhoudende stoffen die na de vertering onmiddellijk gaan ruiken. Maar geen nood, dat komt hoegenaamd bij iedereen voor.

5. Zinnenprikkelende groente

Doorheen de geschiedenis doken er tal van middeltjes de kop op om de potentie te verbeteren. Ook de asperge behoort tot het rijtje van afrodisiaca. De vorm laat niks aan de verbeelding over, maar ook het foliumzuur in asperges verhoogt de histamine-productie die een orgasme stimuleert bij zowel man als vrouw.  

Gedreven om nu ook zelf aan de slag te gaan met asperges? Onze njam!-recepten zetten je graag en gemakkelijk op weg.