Ingrediënt in de kijker: asperges

Op onze blog inspireren we jullie graag met tips, weetjes en recepten. Dat doen we geregeld aan de hand van een ingrediënt dat we in de kijker plaatsen. Vandaag is het de beurt aan asperges. Het “witte goud” is een zeer populaire delicatesse die vooral in de lente zeer in trek is. Er bestaan echter verschillende soorten asperges die elk hun “beste” seizoen kennen. Vandaag maken we je wegwijs in de aspergewereld.    

Herkomst asperge

Asperges zouden afkomstig zijn van het Oude Egypte. Op muurtekeningen in een piramide werden daar immers de eerste sporen van een aspergeteelt ontdekt. Via Italië en Frankrijk reisde de groente door de eeuwen heen naar West-Europa om zo in de 18e eeuw in onze regio terecht te komen. Vanaf de 19e eeuw werd de aspergeteelt in zowel België als Nederland steeds belangrijker.

Wat is asperge

Asperges zijn eigenlijk planten die goed groeien in kustregio’s en rivierbeddingen. De stengels van de plant kunnen tot wel 2 meter lang worden. Het zijn de scheuten die eetbaar zijn en deze worden gezien als groente. Bij warm weer kunnen die zo’n 10 centimeter per dag groeien. Asperges zijn er in een mannelijke en vrouwelijke variant. De mannelijke variant wordt het meest gekweekt, want deze zorgt voor het meeste opbrengst. Wist je dat aspergeplanten ook witte bloemen krijgen, die vervolgens veranderen in een soort van rode bessen? Asperges zijn een zeer gezonde groente en zitten boordevol vitaminen en mineralen. Ze bevatten bovendien weinig calorieën en je mag er dus gerust veel van eten.

Soorten asperge 

Er zijn drie soorten asperges te onderscheiden:

  • Witte asperges: de bekendste en meest “culinaire” soort asperge. Deze soort wordt vaak in Nederland en België geteeld en kent een seizoen van eind april tot eind juni. Het is de grootste soort asperge. De scheuten groeien onder de grond en worden uitgestoken wanneer het “kopje” bovenkomt. De asperge wordt dan voorzichtig uitgegraven tot net boven de wortel en daar uitgestoken. Op die plaats kan dan een nieuwe asperge groeien. 
  • Groene asperges: groene asperges komen van dezelfde plant als de witte asperges, maar worden pas uitgestoken als ze ongeveer 20 centimeter boven de grond zijn uitgegroeid. Daardoor is de teelt minder arbeidsintensief dan bij de witte variant, en zijn de groene asperges ook goedkoper. Ze verkrijgen hun groene kleur door het zonlicht en worden daarom vaak in zonrijke landen geteeld. De groene asperges zijn kleiner en vooral smaller dan de witte variant, en zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. 
  • Paarse asperges: paarse asperges zijn veel minder bekend dan witte en groene asperges. Net zoals de groene asperge groeit de paarse asperge ook boven de grond. Ze zijn iets zoeter dan witte en groene asperges en hebben ongeveer hetzelfde formaat als de groene variant. 

Asperges en geurtjes  

Een vreemde kenmerkende eigenschap van asperges is dat na consumptie de urine een vreemd geurtje krijgt. Deze geur komt omdat ons lichaam het zwavelhoudende asparaginezuur uit asperges afbreekt. Het is echter wel zo dat niet iedereen hier last van heeft en ook niet iedereen zal de geur kunnen ruiken.

Asperge aankopen en bewaren

Als je bij het aankopen wilt weten als asperges vers zijn, kan je ze laten “piepen”. Wrijf daarvoor de stengels van twee asperges (die er trouwens mooi glanzend moeten uitzien) lichtjes tegen elkaar. Als je een piepend geluid hoort, zijn ze mooi vers. Ook het kopje en de onderkant moeten goed vast zijn en er glanzend uitzien. Na de aankoop eet je asperges best zo snel mogelijk op, maar je kan ze nog zo’n 2 tot 3 dagen bewaren in de groentelade van de koelkast. Witte asperges steek je daarbij best in een vochtige theedoek.

5 recepten met asperges 

Afsluiten doen we met 5 heerlijke recepten met asperges.

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...