Asperges op zijn Vlaams

Een recept van Peter Goossens
Foto: Karl Bruninx ©

Proef mee van onze recepten boordevol goeie ingrediënten en veel smaak, om je vol energie aan het nieuwe jaar te laten starten

Proef mee van onze recepten boordevol goeie ingrediënten en veel smaak, om je vol energie aan het nieuwe jaar te laten starten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 el azijn
4 eieren
160 gr boter
peper
1 mespunt nootmuskaat
3 el peterselie
0,5 citroen

Bereiden:

Voor de asperges:

Schil de asperges van boven naar beneden, waarbij je de onderste 2 cm ongeschild laat.

Kraak dit houterige gedeelte samen met de schillen af en leg in een pan. Zet de schillen onder water, voeg zout toe en kook op. Laat het geheel 10 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Passeer het vocht door een zeef en houd apart.

Bind de asperges samen met brideertouw.

Leg ze in een pot en overgiet met het apart gehouden kookvocht.

Zet de pot op het vuur en kook de asperges ongeveer 9 minuten op een laag vuur. Haal de asperges uit de pot en dep droog met een propere handdoek.

Voor de eieren:

Breng een pan met water en een scheutje azijn aan de kook. Leg de eieren in de pan en kook 5 minuten. Zet een pannetje op het vuur en smelt de boter er in.

Giet de eitjes af en pel ze. Plet ze met een vork in een potje.

Voeg de gesmolten boter geleidelijk aan bij de eitjes, zodat er een binding ontstaat. Voeg peper, zout, nootmuskaat, peterselie en het sap van een halve citroen toe.

Serveren:

Schik de asperges mooi op een bord en lepel er de eieren over. Serveer de asperges eventueel met versgebakken croutons en wat handgepelde grijze garnalen.  

Tips van Peter:

Asperges zijn op hun best als je ze gaarkookt.

Om te voorkomen dat asperges breken tijdens het schillen, leg je ze plat op de ommezijde van een bord.

Het scheutje azijn bij de eitjes voorkomt dat de eierschaal barst tijdens het koken. 

Uit het boek "Meesterlijke klassiekers"

Deze meesterlijke klassiekers gaan terug naar de essentie van onze Belgische keuken. Niets zo begeerd als onze eigenste steak met frieten, malse stoverij, smeuïge witloofrolletjes met kaas en hesp of noordzeetong in botersaus. Stuk voor stuk meesterlijke klassiekers die deel uitmaken van ons culinair erfgoed.

Dit boek is een bundeling van heerlijke gerechten en basistechnieken uit de goede oude Belgische keuken. Omdat 'eenvoud' zo lekker kan zijn. Zeker als je met de talloze schatten werkt die onze lucht, aarde en water rijk is. Bij elk gerecht legt Peter Goossens je stap voor stap uit hoe je jouw favoriete klassieker met echte Belgische smaken op tafel zet. Zonder franjes, simpelweg authentiek en smaakvol.

Werk je graag met degelijke ingrediënten en sta je met de glimlach in de keuken, dan zal dit boek je zeker plezieren. Laat je stap voor stap leiden en laat gaandeweg een stukje van jezelf in elk gerecht sluipen. Creëer je eigen culinaire erfgoed, koester het en deel dit met al wie je lief hebt.

  • Titel: Meesterlijke klassiekers
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 978-90-5916-639-4
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Karl Bruninx
Lees meer over Meesterlijke klassiekers

Inspiratie & blog