Amai, asperges, 10 heerlijke recepten met witte asperges in de hoofdrol

De tweede helft van april luidt traditiegetrouw de start van het aspergeseizoen in. Het gaat dan over de witte asperges, ook wel “het witte goud” genoemd in België en Nederland. En terecht, want de witte asperges uit de Lage Landen zijn een echte delicatesse. De scheuten van de witte asperges groeien onder de grond en worden uitgestoken wanneer het “kopje” bovenkomt. Normaal gezien gebeurt dat dus vanaf half april. De asperge wordt dan uitgegraven tot net boven de wortel en daar uitgestoken. En zo komt de lekkernij nadien op het bord van vele Vlamingen. Om het aspergeseizoen goed in te zetten, serveren we jullie vandaag 10 heerlijke recepten met witte asperges in de hoofdrol.

1. Asperges op Vlaamse wijze

We kunnen moeilijk anders dan te starten met deze klassieker. Asperges op Vlaamse wijze worden gemaakt met een overheerlijke saus van eieren, boter, azijn en kruiden. Zeer gemakkelijk te maken en verslavend lekker. 

2. Asperges carbonara met Parmezaan

 Een leuke variatie op pasta carbonara: asperges carbonara. Want ook asperges gaan uitzonderlijk goed samen met de bekende carbonara saus gemaakt van eieren, room en Parmezaanse kaas. Optioneel kan je aan dit recept ook gebakken spekjes toevoegen.

3. Ragout van asperges

Deze ragout van asperges combineert witte asperges met krielaardappeltjes, kwarteleitjes, morieljes en grijze garnalen. Een verrassende combinatie die je zowel als voor- of hoofdgerecht kan serveren.

4. Asperges met ganzenlever en tuinbonen

Dit recept van Peter Goossens vraagt wat meer tijd, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Aspergepunten worden op het bord geschikt met blokjes ganzenleverterrine, gebakken tuinbonen, een aspergecrème, waterkerscoulis en broodkorstjes. Uitpakken bij je gasten: check!

5. Asperges op Japanse wijze

Een exotisch aspergegerecht? Geen probleem! Deze bereiding toont aan dat onze Belgische trots ook prima samengaat met Japanse smaakmakers. In dit recept worden daarvoor sesam, gemberwortel, mirin, sojasaus en oestersaus gebruikt.

6. Asperges met mousselinesaus

Asperges met mousselinesaus is een andere klassieker uit ons asperge-repertoire. De asperges krijgen een glorieuze hoofdrol en worden vergezeld van een smeuïge mousselinesaus met friszure accenten. Een Vlaamse voltreffer.

7. Asperges met peterseliecoulis en zeebaars

In dit recept worden beetgare asperges afgewerkt met een frisse saus op basis van peterselie. Daarop komen plakjes rauwe zeebaarsfilet. Een verrassend fris voorgerechtje dat zich uitermate goed leent voor de eerste warme lentedagen.

8. Asperges met gerookte paling en ei

Witte asperges lenen zich prima tot het verwerken in verfijnde salades. Zoals in dit voorbeeld naar een recept van Peter Goossens. De asperges worden zowel geserveerd als slierten, brunoise en crème en afgewerkt met ei, paling en croutons. Helemaal niet zo moeilijk om te maken en superlekker. 

9. Gegrilde asperges met peterselieboter en wulken

Een van onze favoriete aspergerecepten: gegrilde asperges met boter van peterselie en look, en wulken. In dit recept worden de asperges gegrild op de barbecue en afgewerkt met een kruidige peterselieboter met fijngehakte wulken. Overheerlijk.

10. Slaatje met asperges, inktvis en krokante parmaham

In deze warme salade worden stukjes asperges origineel gecombineerd met krabvlees, inktvis en een dressing van knoflook, verkruimelde parmaham, olijfolie, citroensap en vlierbloesem. Lekker als voorgerecht of als origineel hapje in een glaasje.

Smakelijk! 

Lees ook...