Havermoutpap met verschillende toppings

Havermoutpap met verschillende toppings
Een recept van Steffi Vertriest
Ook in njam! boek De Gezonde Goesting
Hoeveelheid Ingrediënt
Voor de basis:
50 gr havervlokken of havermout (glutenvrije indien gewenst)
250 ml water
1 el amandelmelk
1 snuifje zout
1 snuifje kaneel
ahornsiroop of honing
Appel en rozijn:
1 appel
2 el rozijnen
1 snuifje kaneel
olijfolie of kokosolie
Gekaramelliseerde pecannoten en blauwe bessen:
1 handjevol pecannoten
2 tl honing
1 handje blauwe bessen
Banaan, pindaboter en chocolade:
1 banaan
1 grote el pindaboter
1 klein stukje pure chocolade (70%)
Aardbeien, yoghurt en granola:
1 handje aardbeien
2 el Griekse yoghurt
2 el granola naar keuze
Recept afdrukken

Bereiden: 

De basis:

Start met de basis. Doe de havervlokken en het water in een steelpannetje en zet het vuur op hoog. Wanneer je havermout gebruikt start dan met 150 ml water en giet bij wanneer nodig. Roer regelmatig, zodat de haver niet aan de bodem blijft plakken. Wanneer de havervlokken/havermout een dikke pap begint te worden, zet je het vuur af en voeg je de amandelmelk, het zout en het kaneel toe. Roer goed en laat nog een half minuutje trekken. Doe er eerst jouw topping naar keuze op en doe er dan nog ahornsiroop of honing over. Of eet zonder topping natuurlijk.

De toppings:

Appel en rozijn: Was de appel en verwijder het klokhuis. Snijd hem in kleine blokjes. Laat gerust de schil eraan, die zit boordevol goede stoffen! Doe wat olijfolie of kokosolie in een steelpannetje. Doe de appelstukjes erbij en laat ze garen. Voeg nu ook de rozijnen en het snuifje kaneel toe. Doe de helft van het appelmengsel in een kommetje, doe er de havermout over en doe de andere helft erbovenop.

Gekaramelliseerde pecannoten en blauwe bessen: Doe de pecannoten samen met de honing in een steelpannetje en verwarm zachtjes. Blijf ondertussen roeren tot de pecannoten zachtjes gekaramelliseerd zijn. Doe de havermout in een kommetje en doe de blauwe bessen en de gekaramelliseerde pecannoten erbovenop.

Banaan, pindaboter en chocolade: Doe de banaan in schijfjes, leg de helft onder aan het kommetje en doe de havermout erover. De andere helft van de banaan mag erbovenop. Doe de pindaboter erop. Snijd de chocolade in kleine stukjes en strooi het erover.

Aardbeien, yoghurt en granola: Snijd de aardbeien in tweeën of vieren. Behoud gerust de steeltjes, ze zijn eetbaar! Doe de havermout in een kommetje en doe de stukjes aardbei, de Griekse yoghurt en de granola erbovenop.