10 creatieve side dishes voor bij de BBQ

Eindelijk, het weer zit terug even mee. Dat betekent: barbecue. En voor wie durft beweren dat barbecueën niet creatief of verfijnd kan zijn: think again! We gaven eerder al 10 tips voor een heerlijke vegetarische barbecue en 10 tips om creatief uit de “grill-hoek” te komen. Recent nog gaven we je inspiratie om zelf je vlees te marineren. Vandaag nemen we de side dishes onder de loep. De bijgerechten bij de barbecue zijn vandaag immers belangrijker dan ooit. En dan hebben we het zeker niet alleen over een saaie salade. Tijd voor 10 creatieve side dishes waarmee je jouw barbecue deze zomer kan pimpen.

Gelakte aubergines

Deze fantastische bereiding van aubergines is een verrassende side dish maar kan je eigenlijk evengoed als voor- of zelfs hoofdgerecht serveren. Door het gebruik van Aziatische smaakmakers zoals sesam, wasabi, chili en vissaus krijgt de groente een internationaal én pittig karakter.

Smokey bloemkool op de barbecue

Ook deze smokey bloemkool heeft een Aziatische toets door de kruiding van sojasaus en sesamolie. De bloemkool wordt op de barbecue gegaard en krijgt zo een heerlijke rokerige toets.

Tomatensalade

Een tomatensalade kan en mag eigenlijk niet ontbreken op een barbecue. Door de frisse, licht zoetzure smaak is het de perfecte begeleider van de vaak vette stukken vlees en vis op de barbecue. Dit recept van Stephanie Bex is eenvoudig en vooral ontzettend lekker. Wil je jouw tomatensalade wat creatiever maken, probeer dan eens deze Turkse of Marokkaanse varianten.

Meloen met gorgonzola op de barbecue

Deze op de barbecue gegrilde meloen wordt afgewerkt met gehakte nootjes en gorgonzola. Een verrassend nagerecht, maar ook prima te gebruiken als bijgerecht.

Salade van rode biet, zoete aardappel en feta

Zoete aardappel en rode biet zijn sowieso een match in heaven. De feta en wat barbecuekruiden geven deze salade ook een hartig karakter. Door de zomerse smaken waan je je zo op vakantie!

Pastasalade met vongole en venkel

Ook deze pastasalade is vakantie in het bord. In dit recept van njam!-chef Bart Desmidt krijgt de pasta het gezelschap van venkel gegaard in zoutkorst en vongole. Ze wordt koud geserveerd en op smaak gebracht met look, citroen, basilicum, witte wijn en Parmezaanse kaas.

Gegrilde groene asperges met sinaasappel

Groene asperges staan gekend als goede begeleider van een stukje vlees op de barbecue. In dit recept worden ze gegaard in boter en afgewerkt met amandelen, sinaasappel en burrata. Zo lekker dat je gasten het vlees misschien zelfs links zullen laten liggen!

Gevulde aardappel met paling en zure room

Een lekker aardappeltje mag bij een barbecue ook niet ontbreken. Je kan ze serveren in een aardappelsalade, gegaard op de barbecue of net iets creatiever zoals in dit recept met paling en zure room. Friszurig en toch maagvullend is dit bijgerechtje gegarandeerd een voltreffer.

Gegrilde komkommer met ansjovis

Ook met komkommers kan je best creatief uit de hoek komen. In dit recept worden ze op de barbecue gegrild en gecombineerd met een heerlijke vinaigrette met mayonaise, graanmosterd, witte wijnazijn, lente-ui en ansjovis.

Gegrilde kropsla met garnalen en limoen

Afsluiten doen we met salade. Maar niet zomaar salade! Deze gegrilde slaharten worden gecombineerd met verse grijze garnalen en een vinaigrette van limoen. Een rood pepertje zorgt voor pittigheid.

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie. 

Lees ook...