De zomervakantie is weer begonnen en dat betekent misschien wel meer dan ooit tevoren veel thuis barbecueën. Op de njam!-website vind je daarvoor talloze recepten en tips & tricks. Want barbecueën is vandaag veel meer dan een stukje vlees op de grill gooien. Je kan er talloze bereidingen op bereiden – van hapjes tot dessert. Daarbij wordt steeds vaker alles zelfgemaakt: de sauzen, side dishes, limonades, enzovoort. Vandaag geven we je graag 7 tips om zelf vlees te marineren. Want een echte “barbecueprofessional”, die marineert zijn vlees toch gewoon zelf?
1. Dry rub versus Wet marinade
We starten met de basis: voor welke marinade kies je? Er zijn grofweg twee soorten: een droge marinade of kruidenmix (dry rub) en een natte marinade met liquide ingrediënten (wet marinade). Voor welke soort je kiest, is vooral afhankelijk van je eigen smaak. Een natte marinade maakt je vlees wat zachter en voegt vaak ook een lichtzurig accent toe, een droge marinade zorgt voor een intensere kruidensmaak. Een natte marinade moet je ook iets langer laten intrekken. Onze tip: combineer voor een mooie barbecuemix enkele stukken met een dry rub en enkele stukken met een wet marinade.
2. Zorg voor een zoete toets in een Dry rub
Een dry rub bestaat uit een kruidenmix van zout, peper en heel wat andere kruiden naar smaak (bijvoorbeeld curry, chili, komijn, enzovoort). Het is echter belangrijk dat je de hartige smaak van deze kruiden steeds balanceert met wat suiker. Dit geeft bovendien een mooie korst aan je vlees.
3. Zorg voor zuren in een Wet marinade
Een wet marinade bestaat uit kruiden met daarbij vloeibare ingrediënten zoals olie, honing, water, enzovoort. In een wet marinade is het belangrijk dat je ook voor voldoende zuren zorgt. Denk daarbij aan wijn, azijn, citroen- of limoensap. Dit zal ervoor zorgen dat je vlees lekker mals wordt en je het beter kan bewaren.
4. Zorg voor voldoende vet in een Wet marinade
Een ander belangrijk aspect in een wet marinade is je vetstof. Als je hier te weinig van gebruikt, zal de marinade niet goed in het vlees trekken. Bovendien zal je vlees ook meer kleven aan het barbecuerooster. Wees dus niet te zuinig met de vetstof (meestal olie).
5. Marineer het juiste ingrediënt
Niet alle stukken vlees, vis, groenten of schaal-en schelpdieren lenen zich tot marineren. Zo is het zonde om een mooi stuk gerijpt vlees te marineren. Over het algemeen geldt: hoe meer smaak het vlees heeft, hoe minder marinade het nodig heeft. Kip of scampi’s bijvoorbeeld hebben op zich weinig smaak en hebben dus veel baat bij een lekkere marinade. Gerijpt vlees, lam of wild zijn uitgesproken van smaak en hebben daarom minder nood aan marinades.
6. Zorg voor een evenredige verdeling van de marinade
Als je een lekker marinade hebt gemaakt, is het belangrijk dat je deze mooi over het vlees verdeeld. Als je veel marinade gemaakt hebt, kan je het vlees gewoon onderdompelen in een kom gevuld met de marinade. Heb je echter minder marinade, doe deze dan in een afsluitbare plastic zak en doe daar je vlees bij. Sluit de zak en masseer nadien de marinade mooi in het vlees. Bij een dry rub kan je hetzelfde principe toepassen, of gewoon de rub met je handen in het vlees masseren als het wat vuiler mag .
7. Zorg voor de juiste duur van het marineren
Een keer je jouw marinade hebt afgewerkt en op het vlees hebt aangebracht, is het een kwestie van wachten. Maar hoelang? Hier geldt: hoe langer je het vlees laat marineren, hoe sterker de smaak wordt. Daarnaast speelt ook de dikte van het vlees mee: hoe dunner, hoe minder lang je het hoeft te marineren. Over het algemeen geldt dat je een dry rub mix slechts 1 tot 2 uur hoeft te laten intrekken. Voor een wet marinade is het iets minder eenvoudig: groenten en zeevruchten hebben meestal voldoende aan een half uurtje, dunne stukjes vlees aan 1 tot 3 uur en grotere stukken zoals een hele kip laat je best 3 tot zelfs 24 uur of langer marineren.
Afsluiten doen we met 7 heerlijke recepten voor DIY BBQ-marinades:
1. Marinade met sojasaus, mirin en wasabi
2. Marinade met sinaasappel, gember en look
3. Marinade met chili, koriander en limoen
4. Gemarineerde ribbetjes (marinade van onder meer Luikse siroop, ketchup, honing en soja)
5. Sticky kippenvleugeltjes met gember-honingmarinade
7. Papillot met kip in abrikozenmarinade
Smakelijk!
Sven van de njam!-redactie.