Zorgen voor het milieu wordt steeds belangrijker in de keuken. Dat begint bij de ingrediëntenkeuze maar ook kooktechnieken, bewaringstechnieken en afvalbeheer spelen meer en meer een rol. Ook restjes kunnen daarbij helpen. In dit artikel geven we 5 voordelen van en 5 recepten(tips) voor het verwerken van afvalrestjes in je gerechten.
1. Voordeel: het verwerken van restjes is goed voor je portefeuille
Een voor de hand liggend maar toch belangrijk voordeel van het verwerken van restjes: het is goed voor de portefeuille. Want die restjes heb je eerst aangekocht en wegsmijten zou daarom zonde zijn. Denk daarom altijd goed na wat je met jouw restjes kan doen vooraleer je nieuwe ingrediënten aankoopt.
2. Voordeel: groenten- en fruitrestjes zijn vaak heel gezond
Het gekke van het weggooien van restjes is dat het vaak net heel gezonde stukken zijn van het ingrediënt. Zo bevatten schillen en steeltjes vaak waardevolle voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Deze onderdelen zo veel mogelijk verwerken betekent dan ook een verhoging van de voedingswaarden van je gerecht.
3. Voordeel: hoe minder afval, hoe beter voor het milieu
Voedsel weggooien leidt automatisch tot meer energiegebruik gezien de restjes verwerkt en getransporteerd moeten worden. Hoe meer je dus afval kan vermijden, hoe groter jouw bijdrage voor het milieu.
4. Voordeel: restjes zorgen vaak voor kleur in het bord
Restjes zoals loof, schillen en blaadjes zijn vaak de kleurrijkste onderdelen van het ingrediënt. Wanneer je ze dus slim gebruikt in je bereiding voor bijvoorbeeld de afwerking (de “finishing touch”) creëer je extra kleurschakeringen in je gerecht.
5. Voordeel: restjes bevorderen smaak én creativiteit
Misschien wel het leukste voordeel van het gebruiken van restjes is dat ze vaak de smaak en de creativiteit bevorderen. Schillen en loof, bijvoorbeeld, zorgen immers vaak voor een extra bittere toets. Bovendien versterken de restjes de smaak van het ingrediënt vanwaar de restjes komen. Zo zal zeste van sinaasappel de sinaasappelsmaak in je gerecht versterken. Ten slotte stimuleert de verwerking van restjes ook de creativiteit: je zal er immers goed over moeten nadenken.
6. Recepttip: gebruik loof voor pesto of soep
Wist je dat je met loof van verschillende groenten prima pesto kan maken? Het loof van vele groenten, zoals wortel, venkel of radijzen, zit immers boordevol smaak. Met deze recepten voor wortelloofpesto en tagliatelle met gekonfijte radijsjes en pesto van radijsloof kan je direct aan de slag.
Je kan trouwens ook soep maken van het loof, zoals deze soep met loof van radijzen.
7. Recepttip: verwerk je restjes in een frittata, gehaktbrood of balletjes
Een frittata is een Italiaanse bereiding waarbij kort gezegd restjes van de dag ervoor gebakken worden. Het is een soort kruising tussen een pannenkoek en een omelet. Je kan er zowat alle restjes in verwerken. Onze favoriet? Deze frittata met broccoli, basilicum en mozarella.
Een leuk idee voor restjes is ze te verwerken in (gehakt)ballen. Je kan immers talloze restjes ‘verbergen’ in balletjes. Ballen zien er bovendien altijd goed uit en maken elk gerecht wat feestelijker, toch? Deze vol-au-bal is bijvoorbeeld een goed voorbeeld voor wanneer je vol-au-vent overschotjes hebt.
Ook gehaktbrood is een prima bereiding om restjes te verwerken. Vele groenterestjes passen namelijk zeer goed bij de smaak van gehakt. Zo is gehaktbrood gevuld met venkel(restjes) en kriekensaus bijvoorbeeld overheerlijk.
8. Recepttip: gebruik loof om gerechten af te werken
Loof leent zich uitstekend tot het afwerken van gerechten. Je geeft zo een groene toets mee en kan tegelijkertijd je restjes creatief verwerken. Deze wortel blini’s met feta en komijn worden bijvoorbeeld kleurrijk afgewerkt met wortelloof.
9. Recepttip: verwerk de bladeren van je bloemkool in een wok
Wist je dat je de bladeren van een bloemkool perfect kan opeten. Wij inspireren je graag met één van onze favoriete wokgerechtjes om het te bewijzen.
10. Recepttip: pekel een deel van de restjes groenten
Wanneer je een bos groenten koopt heb je vaak nog veel overschot, denk maar aan jonge wortelen. Die overschotjes kan je pekelen. Zo blijven ze langer goed, en bovendien kan je ze later nog gebruiken in heerlijke gerechten zoals deze pitabroodjes of tostadas.
Hoe begin je aan dat pekelen? Dat tonen we je graag hier.
11. Recepttip: verwerk de stelen
Ok de stelen van broccoli en bloemkool hoef je heus niet weg te gooien. Die zitten immers boordevol vitamines, mineralen en smaak. Verwerk ze in een hapje zoals deze broccoli bites en gerechten met broccoli - of bloemkoolrijst.