Gehaktbrood gevuld met venkel en kriekensaus

Een recept van Wim Ballieu, zoals gezien in Bal National

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 basis gehaktbrood
2 dikke plakken ontbijtspek
1 venkel
enkele takjes tijm
1 snuif Evlier specerijenzout
enkele scheutjes olijfolie
500 gr ontpitte krieken (diepgevroren of seizoensvers)
2 el puddingpoeder met vanillesmaak
2 el suiker
2,5 dl volle room (min. 30%)
130 gr koude boter
3 tenen look
4 takjes peterselie
4 takjes basilicum
1 laurierblad
1 snuif Evlier gemalen nootmuskaat
1 snuif zout
50 gr geplette cornflakes

Bereiden:

Maak het gehaktbrood met venkel:

Verwarm de oven voor tot 175°C. Maak de venkel schoon en snijd de groente in grove stukken. Doe venkel in een ovenschaal, schenk er een scheut olijfolie bij, strooi er specerijenzout en takjes tijm over.  Meng, en rooster de gekruide venkel gedurende 30 minuten in de hete oven. Verwijder nadien de takjes tijm. Verlaag de oventemperatuur tot 160°C.

Maak het basisrecept voor gehaktbrood. Maak een flinke kuil in het midden en schep er de geroosterde venkel in. Druk de randen van het rauwe gehaktmengsel aan en bewerk het vlees tot de geroosterde venkel volledig ingesloten zit. Schenk een scheut olijfolie in een ovenschotel, waar het gevulde gehaktbrood precies in past. Schik er de plakjes ontbijtspek kruisgewijs over en leg een takje tijm erbovenop. Bak het vlees gedurende 40 minuten in de oven van 160°C. Verhoog nadien de oventemperatuur tot 180°C en bak het vleesbrood nog 15 tot 20 minuten tot het een goudbruin korstje heeft. Laat het vleesbrood een kwartiertje rusten, bedekt onder een vel aluminiumfolie.

Maak de kriekensaus: 

Doe de ontpitte krieken in een stoofpot. Strooi er wat suiker over en breng ze aan de kook op een zacht vuur. Roer af en toe. Let erop dat de vruchten niet platgekookt worden. Lepel een kopje kookvocht van de krieken uit de pot en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Los er vervolgens het puddingpoeder in op en roer het mengsel door de pruttelende krieken. Laat de vruchtensaus binden en zet het vuur zacht.

Maak de aardappelpuree:

Schil de aardappelen en snij ze in identieke kubussen van zo’n 2 op 2 cm. Doe de blokjes in een pot met koud water, voeg zout toe en zet het deksel erop. Laat de aardappelen 7 tot 8 minuten koken en giet af. Zet de aardappelen opnieuw op het vuur tot het restje kookvocht verdampt is. Neem de pot van het vuur en laat de aardappelen een paar minuten rusten onder deksel. Schenk intussen de room in een potje en voeg de gekneusde looktenen toe, samen met de peterselie, basilicum (ook de stengels ) en de laurier. Verwarm de room op een zacht vuur. Voeg een snuif nootmuskaat toe en breng de room tot tegen het kookpunt. Pureer de warme aardappelen met behulp van een roerzeef. Tip: Heb je die niet, gebruik dan een aardappelstamper, maar nooit een staafmixer. Zeef het roommengsel, giet het over de aardappelpuree en roer. Voeg in delen blokjes koude boter toe en meng ze door de puree. Kruid de puree met wat (grof) zout en zwarte peper. Om de puree af te werken: Zet de ovengrill op of verhit de oven op 180°C. Schep de puree in een vuurvaste ovenschotel en strooi er geplette ‘classic’ cornflakes over. Laat het laagje cornflakes een beetje kleuren.

Maak de venkelsla: 

Snijd met een aardappelmesje het taaie wortelhart uit de venkel. Schaaf de groente met de mandoline tot millimeterdunne plakjes en verzamel ze in een mengschaal. Druppel wat witte wijnazijn over de fijne venkel en kruid met gemalen zwarte peper en een beetje zout. Meng alles tot een smaakvol fris slaatje.

Serveren: 

Neem je scherpste mes en snijd het gehaktbrood met venkel in taartpunten. Serveer bij elke portie vleesbrood een schep gegratineerde puree en frisse venkelsla. Lepel de kriekensaus royaal over en langs het vlees.

Met dank aan

KitchenAid Evlier Duvel

Inspiratie & blog