Basisrecept gehaktbrood

Een recept van Wim Ballieu, zoals gezien in Bal National

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 kg gemengd gehakt (varkens-kalfs)
0,5 bosje krulpeterselie
3 beschuiten (of kruim van wit brood)
1 el mosterd
Naar smaak: Evlier specerijenzout

Bereiden:

Schenk de melk in een schaaltje. Breek de beschuiten in stukjes en week ze in de melk. Tip: Geen beschuit bij de hand? Gebruik dan het kruim van (oud) brood. Snipper de ui in kleine stukjes en hak de (krul)peterselie fijn. Plaats het K-hulpstuk (deeghaak) op je KitchenAid keukenmachine en doe het gehakt in de mengkom. Scheid de eieren. Bewaar het eiwit voor een andere bereiding en voeg de dooiers bij het vleesmengsel. Voeg ook de stukjes ui en de snippers peterselie toe, samen met wat mosterd en het papje van in melk geweekte beschuit. Meng alles grondig op een lage snelheid, tot je een egaal vleesmengsel verkrijgt. Laat de machine zo’n 3 tot 4 minuten draaien. Is het gehakt dat je gebruikt weinig gekruid? Proef van het mengsel en voeg naar smaak wat specerijenzout toe. 

Maak je snijplank nat en stort het vleesmengsel erop. Bol het gehakt op zoals je dat met brooddeeg zou doen. Gooi het mengsel een paar keer krachtig op de plank, zodat er geen luchtbellen in achter blijven. Boetseer het gehaktmengsel tot een egale ovale bal.

Bewaar het vlees koel, als je er niet meteen mee aan de slag gaat of bak het vleesbrood gedurende 40 minuten op 160°C. Verhoog nadien de oventemperatuur tot 180°C en bak het vleesbrood nog 15 tot 20 minuten om het een korstje te geven.

Met dank aan

KitchenAid Evlier

Inspiratie & blog