Gek van Gehakt – 5 tips om je ‘gehaktskills’ te boosten

Gehakt is hip. Héél hip. Getuige daarvan is het succesprogramma ‘Bal National’ op njam!, met de enige echte ‘koning der ballen’ Wim Ballieu. Het programma startte begin dit jaar en nu reeds is er een tweede reeks met nieuwe afleveringen gepland. Want gehaktballen zijn misschien wel het ultieme Belgische comfort food. Wim toont in zijn programma dat je met een gehaktbal eindeloos kan variëren – zowel in de vorm, de smaak, de kleur als de ingrediënten. Om het Belgische aspect in de tweede reeks nog wat kracht bij te zetten, zal ook de playlist enkel Belgische muziek bevatten.

Je kan met gehakt echter meer doen dan enkel gehaktballen draaien. En misschien nog belangrijker: je kan je eigen gehaktskills boosten om zo zelf met je eigen gehakt (en daarvan afgeleide gerechten) uit te pakken. Vandaag presenteren we je daarom graag 5 tips om een gehaktmeester te worden. Mét bijhorende recepten, natuurlijk!

De basis: wat is gehakt en hoe maak je het?

We starten bij het begin: wat is eigenlijk gehakt? Vaak wordt met gehakt “vleesgehakt” bedoeld, dus van rund en/of varken. Gehakt betekent echter letterlijk ‘in stukken gehakt vlees’. En dat kan dus van zowat alle soorten vlees, kip en vis gemaakt worden. Gehakt is ontstaan als restproduct, waarbij het snijafval in stukken gehakt of gemalen werd. Vandaag worden echter steeds vaker de betere stukken vlees gebruikt om zo meer kwalitatief gehakt te verkrijgen. Gehakt wordt gemaakt door vlees door een gehaktmolen te draaien. Doordat het onder druk door kleine gaatjes geperst wordt, krijgt het de typische ‘sliertachtige’ structuur. 

De keukentools: wat heb je nodig? 

We haalden het hierboven reeds aan: gehakt wordt normaal gezien gemaakt met een gehakt- of vleesmolen. Die kan je gemakkelijk aankopen in de winkel of op internet. Ze zijn er in alle vormen en maten en reeds vanaf 30 euro. De oudere (of ‘nostalgische’) versies worden manueel bediend met een tafelschroef, de modernere versies werken automatisch op elektriciteit. Als je liever geen gehaktmolen aanschaft, kan je ook een keukenmachine gebruiken. Houd er echter rekening mee dat je dan niet de typische ‘slierten’ zal verkrijgen, maar eerder blokjes. Wanneer je gehakt gaat maken, zorg er dan voor dat zowel je vleesmolen als je vlees koud zijn. 

De ingrediënten: van wat kan je gehakt maken?

Gehakt kan je eigenlijk van elke vleessoort maken. Dus ook van gevogelte en visvlees. De bekendste soorten gehakt worden gemaakt van rundsvlees, varkensvlees, kalfsvlees en kippenvlees. Maar je kan ook gehakt maken van lamsvlees, geitenvlees, wild, kalkoen, enzovoort. Daarnaast kan je voor je eigen gehakt vleessoorten mengen: rund en varken gaan goed samen, maar ook rund en lam is heerlijk. Of probeer eens kip en kalkoen. Zorg bij het malen voor wat vettere stukken vlees, dat geeft een betere smaak in je gerechten. Meestal wordt voor gehakt het nek-, borst- en ribvlees gebruikt, maar ook hammen of spek kan je voor gehakt gebruiken. Je kan trouwens ook visgehakt maken, zoals in dit recept, en er bestaat ook vegetarisch gehakt (bijvoorbeeld van tofu of seitan). 

De kruiding: hoe geef je een eigen creatieve twist?

Door de kruiding van je gehakt voeg je een persoonlijke toets toe. Dat doe je direct na het malen ofwel vlak voor het bakken. Peper en zout zijn de basis. Afhankelijk van je gebruikte soort vlees kan je daarna alle kanten uit: probeer eens dille bij visgehakt, Mexicaanse kruiden bij varkensgehakt, kastanjepasta bij rundsgehakt, en honing, chili en tijm bij kippengehakt. Let wel op met de hoeveelheid, want eenmaal door het gehakt gemengd, kan je niet terug.

De gerechten: wat maak ik met mijn eigen gehakt? 

We zijn aan het leukste deel beland: het koken! Met je eigen gehakt koken, is een plezier op zich. Want je zal merken dat alles beter smaakt. Met onderstaande recepten helpen we je graag op weg met verschillende soorten gehakt. Smakelijk! 

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...