Noordzeebal gevuld met spinazie

Een recept van Wim Ballieu, zoals gezien in Bal National

Het zomert op njam!, geniet van zalig zonnige gerechten

Het zomert op njam!, geniet van zalig zonnige gerechten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
600 g visgehakt (zie basisbereiding)
50 g bloem
75 g klassiek paneermeel
150 g blokjes diepgevroren spinazie met room in pallets
2 el graanmosterd
1 busseltje waterkers
150 g kerstomaten
150 g radijzen
een scheutje sla- of olijfolie
peper
0,5 sjalot
1 hand bieslook
1 hand (krul)peterselie
1 hand kervel
1 el kappertjes
3 el zure augurken
3 el zure zilveruitjes
100 g mayonaise
peper en zout

Bereiding: 

Maak de gevulde visballen: 

Maak het visgehakt volgens het basisrecept. Haal enkele blokjes ingevroren spinazie met roomuit de diepvries. Rol middelgrote ballen van het visgehakt (reken zo’n 2 ballen per persoon). Prop in het midden van elke bal een blokje spinazie en boetseer het visgehakt eromheen. Druk het visvlees wat aan, zodat de spinazie goed ingesloten zit en rol je creatie tot een gladde bal. Zet de visballen in de koelkast en bereid alles voor om ze te paneren. Vul drie schaaltjes: één met bloem, één met de losgeklopte eiwitten en één met de mix van klassiek en grof paneermeel. Rol elke bal eerst door de bloem, vervolgens door het eiwit en tenslotte door het paneermeel. Verzamel ze op een schaaltje en zet ze (niet afgedekt) opnieuw in de koelkast. Laat de ballen minstens een uur koelen. Verwarm de friteuse tot 170°C. Bak de visballen gaar en krokant in 8 tot 9 minuten. 

TIP: Frituur niet teveel ballen in één keer.

Maak de aardappelpuree met graanmosterd:

Maak de aardappelen grondig schoon, want je gebruikt ze ongeschild. Snijd de aardappelen in dobbelstenen. Kook de stukken aardappel gaar in een bescheiden hoeveelheid water (tot ze kopje onder doen), met het deksel op de pot. Giet de aardappelen af en laat restjes kookvocht wegdampen. Schep er de graanmosterd bij en voeg wat (grof) zout toe. Stamp alles tot een puree met stukjes.

Maak de tartaarsaus: 

Kook de eieren hard in ongeveer 9 minuten. Koel ze in koud water en pel ze. Verzamel alle ingrediënten voor de saus en zorg voor een scherp mes. Schep mayonaise in een mengkom. Pluk de dragonblaadjes van de taaie steeltjes. Snipper de sjalot en alle andere groene kruiden zo fijn mogelijk. Hak de kappers, zure uitjes en augurkjes grof. Snijd ook de hardgekookte eieren in fijne stukjes Meng alles en breng de tartaarsaus op smaak met peper en zout.

Maak de salade met waterkers:

Spoel alle groenten schoon. Halveer de kerstomaatjes en snijd de radijzen in kwartjes. Pluk de blaadjes waterkers van de taaiste steeltjes. Voeg een scheutje sla-of olijfolie toe, kruid de sla met wat versgemalen peper en meng. 

Met dank aan

KitchenAid Evlier

Inspiratie & blog