Tomaat

Tomaten, Italianen kunnen er uren over praten. Niet dat de keuze zo moeilijk is; ze praten nu eenmaal graag over le cose belle della vita. Onthoud drie namen: roma, san marzano en pachino. Roma is de algemene benaming voor Italiaanse pruimtomaten die intussen in de hele wereld worden geteeld. Ze hebben stevig, zoet vruchtvlees en verliezen weinig sap als je er een pizza of bruschetta mee belegt. Daarnaast zijn ze ook ideaal om te stoven, pureren of drogen. Op een echte Napolitaanse pizza horen echter san-marzanotomaten, een beschermde herkomstbenaming voor de langwerpige, puntige tomaten uit de streek van de Vesuvius. Njam!-chef Peppe is er, zoals alle Italiaanse topchefs, dol op. Zijn andere favoriet zijn de kerstomaatjes uit Pachino. L’oro rosso, het rode goud, groeit op de zuidwestpunt van Sicilië en dankt zijn krachtige smaak niet alleen aan de zon, maar ook aan de zoute zeewind, die volgens de streekbewoners het fruit al konfijt terwijl het nog aan de bomen hangt! Deze tomaatjes worden vaak gebruikt als garnering, maar doen het ook prima in salades en warme gerechten.

Weten:

Elke dag 1 rijpe tomaat van ca. 100 gram eten en je hebt je dagelijkse hoeveelheid van vitamine A, B en C binnen.

Kopen:

De late zomer is hét seizoen van de volledig aan de struik gerijpte tomaten. Ze hebben dan de tijd gekregen om meer suikers en zuren te ontwikkelen, waardoor ze voller van smaak van smaak zijn. Ze dan kopen en zelf verwerken, zorgt voor zon in je bord tot diep in de winter!

Bewaren:

Bewaar tomaten buiten de koelkast zodat de smaak zich verder kan ontwikkelen. De ideale bewaartemperatuur is 8 à 10 graden. Zijn ze nog wat groen, laat ze dan rustig verder kleuren op een warm plekje in de zon.

Soorten:

  • Kerstomaatjes: Leuk om als snack mee te geven aan de kinderen. Bestaan ook in het geel. Kerstomaatjes zijn iets zoeter dan gewone tomaten.
  • Romatomaten: Romatomaten worden ook wel pruimtomaten of pomodori-tomaten genoemd. Pomodori betekent letterlijk "gouden appels". Een bijzondere naam dus, maar minstens zo bijzonder is de langwerpige vorm, het stevige vruchtvlees en de kleur van dit tomatenras. Romatomaten zijn vanbinnen altijd donkerder van kleur dan aan de buitenkant. Romatomaten hebben een volle smaak en zijn heerlijk als basis in tomatensoep en pastasauzen. Maar door de stevigheid kan je ze ook prima verwerken in salades.
  • Pruimtomaten: De san marzano is de beste sausomaat ter wereld. Een pruimtomaat met een puntig kopje.

Recepten met dit ingrediënt