Mexicaans koken van A tot Z

We schreven het al in een eerder artikel: reizen zal zich dit jaar voor de meeste mensen beperken tot trips in eigen land of naar de buurlanden. Niet dat dat negatief hoeft te zijn, want België is ook prachtig. Maar verre reizen zullen we dus waarschijnlijk nog even moeten uitstellen. Bij njam! nemen we je daarom graag virtueel mee op reis. Dat doen we aan de hand van de lekkerste wereldkeukens. Vandaag reizen we naar het land van tequila en taco’s: Mexico. De Mexicaanse keuken is ongetwijfeld een van de meeste bekende keukens ter wereld. Ondertussen kan je in zowat elk land genieten van Mexicaanse specialiteiten. En dat kan ook perfect thuis. Vandaag leiden we je in 10 stappen doorheen de Mexicaanse keuken. Buen provecho!

1. Azteken

De roots van de Mexicaanse keuken liggen bij de Azteken. De Spaanse veroveraars die het Aztekenrijk bezetten, mixten deze keuken met hun ingrediënten en gerechten en zo ontstond de Mexicaanse keuken.

2. Streetfood 

Streetfood is sinds jaar en dag een van de belangrijkste kenmerken van de Mexicaanse keuken. Tijdens onze reizen naar Mexico was het streetfood dan ook steevast het culinaire hoogtepunt. De beste taco’s, mole, tortilla’s en fajita’s eet je immers op straat, zo vers mogelijk, samen met de Mexicanen. De Mexicaanse vrouwen zijn daarbij meestal verantwoordelijk voor het maken van de tortilla’s, de basis van vele Mexicaanse street food gerechten.

3. Typische ingrediënten

De Mexicaanse keuken kent enkele zeer typerende ingrediënten. De eerste en belangrijkste daarvan is maïs. Maïs is de basis van bijvoorbeeld tortilla’s en taco’s, maar wordt ook voor vele andere bereidingen gebruikt. Naast maïs zijn bonen, aardappelen, chilipepers en limoenen ingrediënten die bij zowat elke maaltijd terugkomen. Avocado’s, chocolade en koriander kom je ook vaak tegen. Enkele bizarre ingrediënten zijn dan weer escamoles (mierenlarven), Chinicuiles (rode maguey wormen) en sal de gusano (zout met gusano wormen en chili’s).

4. Taco’s versus tortilla’s 

Taco’s en tortilla’s zijn wellicht de meest typerende Mexicaanse breidingen. Ze worden overigens vaak door elkaar gehaald, dus laten we dat direct even uitklaren. Een tortilla is een platte broodvariant op basis van maïs. Deze worden taco’s genoemd wanneer ze gebakken en gevouwen zijn en opgevuld met verschillende ingrediënten. Wanneer ze opgerold en gevuld worden, zijn het burrito’s. Gevuld met kaas noemen ze dan weer quesadilla’s.

5. Nachos

Nachos zijn misschien wel de meest gegeten Mexicaanse bereiding in landen buiten Mexico. De echte nachos zijn in stukken gesneden en gebakken tortillas die bedekt worden met kaas, jalapeño pepers en andere ingrediënten zoals ui en gehakt. Nachos worden vaak als hoofdgerecht gegeten, maar de tortillachips zien we vaak als snack met daarbij guacamole, salsa of een andere dipsaus.

6. Salsa’s

Salsa betekent letterlijk ‘saus’ en is een bijgerecht dat je bij bijna elke maaltijd in Mexico geserveerd krijgt. Meestal zijn dit de salsa verde (een groene saus van tomatillo's, met veel pepers, witte ui, koriander en soms limoen) samen met de salsa roja (een rode saus van rode tomaten, chili, ui, look en zout). Guacamole is dan weer de bekendste variant met avocado.

7. Holy mole  

Een andere zeer bekende saus is mole. Deze saus is zo bekend, dat ze soms zelfs een gerecht op zich vormt. Zo krijg je in het bekendste restaurant van Mexico, Pujol, altijd het gerecht “Mole madre, mole nuevo”, dat bestaat uit een oude moedersaus (die ontstond in 2013) aangevuld met een nieuwe ‘jonge’ saus. Mole is eigenlijk een traditionele saus met fruit, Spaanse peper, noten en kruiden zoals zwarte peper, kaneel en komijn. Vaak verwijst mole naar mole poblano, de variant waarin ook chocolade wordt gebruikt. Mole wordt vaak beschouwd als het nationale gerecht van Mexico.

8. Andere typische gerechten 

Andere zeer bekende Mexicaanse gerechten zijn chili con carne (stoofpot met vlees en bonen), tomatensalsa, Taco’s al Pastor (bekende taco’s met aan het spit gegrild varkensvlees), enchillada’s (gevulde maïstortilla’s bedekt met een saus van tomaat en rode peper) en de (eigenlijk Spaanse) churros als dessert (gefrituurd deeg met toppings).

9. Typische dranken  

Wat Mexicanen ook bijzonder goed kunnen, is drinken. Zo hebben ze prima biersoorten, maar zijn ze toch vooral bekend voor hun Tequila en Mescal. Tequila is een agavedestillaat dat slechts met 1 bepaalde agavesoort (Blue Weber-agave) gemaakt mag worden. Mescal mag van verschillende agavesoorten gemaakt worden. In Mexico worden de dranken vaak geserveerd met stukjes lichtzure appelsien en het eerdergenoemde sal de gusano (zout met gusano wormen en chili’s). Ook cocktails met tequila zoals de Margarita en de Paloma zijn er zeer populair. En proef zeker ook eens de pittige Mexicaanse chocolademelk. Verslavend lekker!

10. Recepten 

Heb je er honger van gekregen? Geen nood, met deze 5 recepten kan je direct aan de slag:

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie