Ken jij alle pastasoorten?

Pasta vind je in alle soorten, maten en kleuren. Naar verluid bestaan er zelfs meer dan 700 soorten. De betere ‘verse’ pasta wordt gemaakt met slechts enkele ingrediënten. Wat tarwebloem, enkele eieren en een scheutje olijfolie volstaan. Deze ingrediënten dienen gekneed te worden tot een zacht deeg en vervolgens uitgerold, gesneden of gevormd tot de gewenste pastavorm. De regel is meestal hoe fijner de saus die je bij de pasta serveert, hoe fijner de pasta die je kiest. In de supermarkt vind je zelfs extra dunne pasta, die blijft drijven, voor in soep.

Ontdek hier de bekendste pastasoorten en maak de heerlijkste gevarieerde pastarecepten!

 

Pasta

Lasagne

De geschiedenis van de pasta begint met de lasagne en wel in Griekenland. Lasagnebladeren zijn dunne deegvellen van circa 10 cm op 15 cm. Recept: lasagne met aubergines.

Lange pasta

Spaghetti

Een ronde pastasliert die verschillende diktes kan hebben. Meestal verwijst het nummer op de verpakking naar de dikte. Vroeger waren spaghettislierten tot een halve meter lang. In de supermarkt vind je ze de dag vandaag met een lengte van ongeveer 20 cm. Recept: Spaghetti all" amatriciana.

Tagliatelle

Tagliatelle zijn pastalinten van 7 à 8 mm die soms ook wel fettucine genoemd worden. Door de wat bredere slierten is er aan deze pasta wat meer “bite” dan bijvoorbeeld aan spaghetti. Recept: Tagliatelle met gerookte zalm.

Papardelle

2 cm brede pastalinten die vooral geserveerd worden bij rijke of zware sauzen. Het woord Papardelle komt hoogstwaarschijnlijk van het Italiaanse pappare, wat opslokken betekent. Recept: Papardelle all arrabiata. 

Bucatini

Oftewel lange macaroni ’s.  Het zijn holle deegbuizen zijn een typische Napolitaanse specialiteit.

Gevulde pasta


Pasta

Cannelloni

Cannelloni’s zijn grote, dikke staafjes pasta. Ze kunnen opgevuld worden met vlees, vis, groentjes, … . Het is de eenvoudigste gevulde pasta. Recept: Cannelloni gevuld met ricotta en spinazie. 

Ravioli

Vierkante deegkussentjes, vaak geserveerd met een (rijke) tomatensaus. De vulling kan bestaan uit vlees, vis, kaas, gevogelte of groenten. Ravioli komt van het woord Rabioli, wat restant betekend. Vroeger werden deze pastakussentjes voornamelijk gevuld met restjes van andere maaltijden. Recept: Ravioli met salieboter en porcini. 

Tortellini

Gevulde pasta in de vorm van ringetjes met een diameter van ongeveer 3 cm. Tortellini wordt vaak opgevuld met kaas, gehakt of rauwe ham. De grotere broertjes van de tortellini worden tortelloni genoemd. Recept: Tortellini met schelvis. 

Caramelle

Een nieuwe variant op tortellini: gevulde pasta in de vorm van een snoepje. Recept: Caramelle gevuld met pompoen. 

Korte pasta

Penne

Penne’s zijn schuin afgesneden langwerpige buisjes. Ze worden meestal geserveerd met een vleessaus. Is de buitenkant van de penne geribbeld? Dan spreken we over Penne Rigate. Recept: Penne met geroosterde pompoen.

Rigatoni

Brede, geribbelde pastabuizen. Ze zijn groter dan de penne en recht afgesneden. De rigatoni dankt zijn naam aan de ribbels aan de buitenkant. Recept: Rigatoni met lam en aubergine.

Speciale pasta

Orecchiette

Deze oortjespasta is de trots van de Italiaanse streek Apulië. Orecchiette hebben een doorsnede van ongeveer 2 à 3 cm en zijn moeilijk te kneden. Het deukje wordt met de duim in de pasta gedrukt. Recept: Orecchiette met raapstelen en gamba's.

Farfalle

Ook wel strikjes- of vlinderpasta genoemd. Farfalle’s zijn stukjes deeg van 3 cm op 3 cm die in het midden worden samengeknepen. De randjes zijn gekarteld. Recept: Farfalle met scampi en courgette.

Caserecce

Opgerolde stukjes pasta met in het midden een opening waardoor de saus zich goed met de pasta mengt.

Fusilli

Fusilli of spirelli is pasta in de vorm van een spiraal. Ze zijn ongeveer 6 à 7 cm lang. Recept: Koude fusilli met perziken.

Gekleurde pasta


Pasta2

In de supermarkt zie je vaak allerhande pastasoorten in verschillende kleuren. De beste manier om dit te doen is met natuurlijke kleurstoffen. Wil je zelf thuis eens gekleurde pasta maken? Gebruik dan volgende natuurlijke materialen.

Zwarte pasta: inktvisinkt
Rode pasta: rode biet
Gele pasta: saffraan
Groene pasta: spinazie
Oranje pasta: pompoen

Recept: Zwarte spaghetti met inktvis.

Lees ook...