De maand juni betekent voor velen examenperiode. Om goed te kunnen studeren, heb je voldoende energie nodig. En die krijg je door goed en evenwichtig te eten. Tijdens de blokperiode zijn er dan ook bepaalde voedingsmiddelen, ingrediënten en recepten die extra gunstig kunnen zijn voor je concentratie, energie en algemene welzijn. In dit artikel helpen we de studenten onder ons graag een handje verder met 8 tips om optimaal te koken en te eten in de blokperiode.
1. Haal energie uit gezonde ingrediënten
De energie die je (meer dan) nodig hebt tijdens de blok haal je best uit gezonde ingrediënten zoals graanproducten (volkorenbrood, havermout, muesli,...), groenten, fruit en melkproducten. Snoep en koeken bevatten veel suiker maar je krijgt er nadien ook gemakkelijk een concentratiedip van. Van gezondere producten krijg je dat niet. Probeer daarom tijdens de blok een breed arsenaal aan gezonde snacks in huis te hebben. Of maak ze tijdens je pauze lekker zelf. Enkele tips? Deze energierepen met rijst, deze gebakken bananen met noten of deze carrot cake havermoutpap.
2. Eet niet aan je bureau
Eten tijdens de blok zou een moment van ontspanning moeten zijn. Wanneer je aan je bureau blijft zitten, is volledig ontspannen moeilijk. Verhuis daarom van ruimte en kom even tot rust bij een lekker gerecht. Indien mogelijk in het gezelschap van familie (of vrienden), dan kan je de gedachten even helemaal verzetten en er nadien weer dubbel zo hard tegenaan.
3. Ga voor regelmaat
Omdat je tijdens de blok volledige dagen thuis zit, is het verleidelijk om veel te snoepen of onregelmatig te eten. Daardoor zal je echter pieken en dalen krijgen in je suikerspiegel en dat beïnvloedt je concentratievermogen. Het is daarom belangrijk om regelmatig en liefst op dezelfde tijdstippen te eten. Voorzie daarvoor drie lichte maaltijden per dag en plan je “snackmomenten” slim in (bijvoorbeeld om de 2u tussen de maaltijden). Zo vermijd je suikerdippen en zal het studeren veel vlotter gaan. Mealprepping kan hierbij zeker helpen. Ook belangrijk: sla het ontbijt niet over en eet ’s avonds niet te laat en te zwaar.
4. Drink veel water
Het is een cliché, maar water drinken is voor zowat alles goed. Ook voor studeren. Je hersenen bestaan immers uit zo’n 80% water. Uitdroging zorgt voor een vermindering van je focus en een mindere werking van het geheugen. Probeer daarom zo’n 1.5 tot 2.5 liter water per dag te drinken. Daar worden je hersenen blij van, en jij dus ook! Heb je moeite om veel water te drinken? Met deze 10 tips om meer water te drinken is dat zo verleden tijd.
5. Go (for) nuts
Het eten van noten geeft energie, helpt om helder na te denken en zorgt voor stressvermindering. Walnoten zijn bijvoorbeeld zeer goed voor de hersenen en het geheugen. Maar ook andere noten bevatten veel onverzadigde vetten en verminderen zo op een gezonde manier je hongergevoel. Bovendien kan je met noten alle kanten uit: zoet of zout, puur of in een bereiding. Wat denk je bijvoorbeeld van deze Teriyaki notenmix of deze pindakaas granola als tussendoortje?
6. Eet bessen en donkere chocolade als tussendoortjes
Blauwe bessen stimuleren het kortetermijngeheugen en zijn daarom een ideale blok-snack. Maar ook donkere chocolade mag je best eens tussendoor eten. Van cacao kan je je immers beter concentreren. Let wel, het gaat dan vooral om de donkere chocoladevarianten met 70 % cacao of meer. Als gezonde snacks raden we je deze chiapudding met blauwe bessencompote en deze vegan abrikozen-amandel truffels met cacao aan.
7. Zet gezonde vetten op het menu
Hersencellen bestaan voor 60% uit vetten en die moeten regelmatig aangevuld worden met gezonde, onverzadigde vetten. Zet daarom ingrediënten met onverzadigde vetten op het menu, zoals vis en avocado. Of beiden, zoals in een heerlijke pokébowl.
8. Beperkt cafeïne- en alcoholgebruik
Een koffietje ’s morgens is natuurlijk geen enkel probleem tijdens de blokperiode. Maar pas wel wat op met het koffiegebruik, zeker na de middag. Thee is over het algemeen gezonder en draagt bovendien bij tot de hydratatie. Experimenteer daarom zeker eens met thee. Alcohol is tijdens de blokperiode niet aan te raden gezien dat het concentratievermogen vermindert.
Veel succes!