10 tips om meer water te drinken

Iedereen weet dat goed hydrateren zeer belangrijk is. En dat niet alleen voor sporters. Het lichaam bestaat immers voor meer dan de helft uit water en kent een continue vochtcirculatie. Je verliest zelfs vocht wanneer je uitademt. Daarom is het dus belangrijk om de hele dag door water te drinken. Maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je weet dat je zo’n 30 milliliter water per kilo lichaamsgewicht moet tellen. Dat is dus 1.8 liter als je 60 kilogram weegt, of 2.4 liter als je 80 kilogram weegt. Wij verzamelden voor jullie 10 tips om meer water te drinken.

1. Creëer een “waterroutine”

Zoals bij alles is het ook bij het drinken van water belangrijk om een routine te hebben. Een goede en gemakkelijk te onthouden tip is om water te drinken nadat je vocht hebt verloren. Dat begint dus al bij het opstaan, want tijdens je slaap verlies je veel vocht. Maar ook na het sporten en na het plassen plan je dus best een drinkmomentje.

2. De “flessentruck”

De meeste mensen moeten “om goed te zijn” ongeveer anderhalve tot twee liter water per dag drinken. Het toeval (of de slimme zet van de producenten) wil dat waterflessen beschikbaar zijn in net die hoeveelheden. Neem dus elke morgen een fles van anderhalve of twee liter mee naar het werk en zet deze zoveel mogelijk voor je neus. Op het einde van de dag is ze gegarandeerd leeg.

3. De “drinkbustruck”

Vind je zo’n plastic fles maar niets, koop dan een leuke drinkbus. Kies daarbij wel voor eentje die groot genoeg is zodat je ze niet constant moet bijvullen.

4. Drink water op kamertemperatuur

Te koud (of te warm) water is niet gemakkelijk om te drinken. Kies dus voor water dat op kamertemperatuur is, daarvan kan je gemakkelijker veel drinken. En bovendien neemt het lichaam water op deze temperatuur beter op.

5. Kies voor water met smaakjes

Water met smaakjes zijn aan een enorme opmars bezig. Zowat alle grote waterproducenten hebben vandaag water op de markt met een smaakje én een laag caloriegehalte. Het gemakkelijkste is echter om ‘smaakwater’ gewoon zelf te maken. Voeg daarvoor aan je water munt, fruit of kruiden toe en laat dit even infuseren. Zo is dit sinaasappel-gember infused water heerlijk en gezond. Opgelet, water met smaakjes wilt niet zeggen frisdrank! Frisdrank bevat immers suikers en die zijn natuurlijk niet echt gezond. 

6. Houd bij hoeveel je drinkt

Probeer een manier te vinden hoe je je waterinname kan bijhouden. Houd bijvoorbeeld je lege flesjes bij of houd het aantal gedronken glazen water bij in je GSM. Zo krijg je overzicht en weet je gemakkelijker hoeveel je nog moet drinken.

7. Eet voedingsmiddelen waar je dorst van krijgt

Een eenvoudige maar doeltreffende regel: eet zaken waar je dorst van krijgt. Pikante of eerder hartige voeding bijvoorbeeld, of droge voedingsmiddelen.

8. Ga voor soep 

In soep zit veel water en je hydrateert dus eigenlijk terwijl je eet. Bovendien bevatten de meeste soorten soep veel groenten en zijn ze dus zeer gezond. Twee voordelen in een! Voedingsmiddelen die veel water bevatten, zoals watermeloen, zijn natuurlijk ook een handige tool om meer water binnen te krijgen.

9. Drink water bij elke maaltijd

Nog zo’n tip die eenvoudig klinkt maar die voor vele mensen een goede oplossing kan zijn om meer te drinken. Zet bij elke maaltijd (dus ontbijt, lunch en diner) water op tafel. Je hoeft daarbij niet alleen water te drinken, zelfs een combinatie van water met andere dranken zorgt ervoor dat je meer water zal drinken.

10. Download een water app

Als alle bovenstaande tips niet werken, kan je extra hulp krijgen via een water app. Op deze website vind je daarvoor enkele tips. 

Sven van de njam!-redactie