Verpakkingsvrij koken: zo begin je eraan + 15 recepten

Tijdens de maand mei gaan we voor plasticvrij! Waarom vraag je je af? Plastic is overal en zorgt voor heel wat vervuiling. En daar willen we natuurlijk iets aan doen! Eén van de vlakken waarop we ons steentje bij kunnen dragen is door zo veel mogelijk verpakkingsvrij te koken. Geen idee hoe je daaraan zou kunnen beginnen? Wij helpen je graag op weg met tips en recepten! 

Tips: 

  • Kook zo veel mogelijk met verse ingrediënten en koop ze lokaal en in bulk (in grote aantallen). Hiervoor kan je terecht op de plaatselijke markt of in heel wat verpakkingsvrije winkels. Ook supermarkten bieden tegenwoordig producten zoals rijst, bloem, noten, zaden en pitten, pasta en peulvruchten aan in dispensers waar je zelf de juiste hoeveelheid kan nemen en ze in je eigen potjes of zakjes kan bewaren. 
  •  Neem je eigen (glazen) potjes en schaaltjes mee als je boodschappen gaat doen om je ingrediënten in te bewaren. 
  • Gebruik een stoffen, herbruikbare boodschappentas en eventueel enkele kleine, stoffen zakjes voor groenten en fruit. 
  • Maak producten die je normaal in een plastic verpakking zou kopen zelf! Hieronder geven we je alvast enkele ideetjes! 

Is volledig voor verpakkingsvrij gaan geen optie voor jou? No worries, niemand is perfect! Alle kleine beetjes helpen en we geven je graag nog enkele extra tips waar je rekening mee kan houden indien je toch te maken krijgt met plastic verpakkingen: 

  • Heb je al heel wat plastic bakjes in huis? Gooi ze dan niet meteen weg maar gebruik ze tot ze aan vervanging toe zijn. Daarna kan je eventueel opteren om ze in te ruilen voor glazen exemplaren. 
  • Composteer en recycleer! Door je afval op de juiste manier te sorteren wordt het recycleren ervan een stuk gemakkelijker. 
  • Is het echt niet mogelijk om een product zonder plastic verpakking te kopen? Ga dan voor de optie met het minste plastic eromheen en recycleer de verpakking nadien. 

Verpakkingsvrij koken: 

Zoals we hierboven al aangaven zijn er heel wat producten die je normaal in een (plastic) verpakking zou aankopen maar ook perfect zelf kan maken! Denk maar aan: 

  1. Pindaboter
  2. Amandelmelk
  3. Appelmoes
  4. Ketchup
  5. Chocopasta
  6. Sweet & spicy borrelnootjes
  7. Speculaaskoekjes
  8. Instant-noedelsoep
  9. Olijventapenade
  10. Passata
  11. Pitabroodjes
  12. Frambozensnoepjes
  13. Chips
  14. Knäckebröd 
  15. Speculoospasta

Kan je nog meer tips gebruiken om de hoeveelheid plastic in je leven te verminderen? Neem dan eens een kijkje op www.meiplasticvrij.be

Lees ook...