Tournée Minerale: Hoe maak je van niet-alcoholisch aperitieven een feest?

Februari is voor velen de maand van “Tournée Minerale”, of de maand zonder alcohol. Tournée Minérale is een bewustmakingscampagne rond het drinken van alcohol en bestaat al sinds februari 2017. Deelnemers engageren zich om een maand lang geen alcohol te drinken. Dat betekent echter niet dat aperitieven – toch een van de favoriete culinaire bezigheden van de Belgen – minder feestelijk hoeft te zijn. In dit artikel geven we je 6 tips om van niet-alcoholisch aperitieven een feest te maken. 

1. Zorg voor feestelijke glazen 

Een van de aspecten die van aperitieven een feestelijke aangelegenheid maken, zijn de vaak mooie glazen. Champagnefluitjes, cocktailglazen of longdrinkglazen tonen dan ook mooier op een tafel dan een standaard water- of frisdrankglas. Wanneer je niet-alcoholisch gaat aperitieven, trek je die serveertechniek best door om zo dat tikkeltje feestelijkheid toe te voegen. Inspiratie tekort? Ga op zoek naar feestelijke Tiki glazen of gebruik eens lege confituurpotjes

2. Zorg voor “textuur” in je niet-alcoholische aperitieven

Een niet-alcoholisch aperitief krijgt een extra dimensie wanneer je textuur toevoegt. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld bubbels, maar ook gearomatiseerde olie of zelfs geroosterde pitjes kunnen textuur toevoegen. Probeer bijvoorbeeld eens om een mocktail op basis van basilicum af te werken met een zelfgemaakte olie geïnfuseerd met tomaat. Of voeg passievruchtpitjes toe aan een heerlijke “Juiced ananas-passievrucht mocktail”. Een mooie schuimlaag op basis van eiwitten, zoals in deze “Sois Sage Mocktail” geeft je drankje naast textuur ook een extra smaakdimensie.   

3. Spice things up!

Verse kruiden, chilipeper en gember zijn fantastische ingrediënten om niet-alcoholische aperitieven van extra pit te voorzien. Ze kunnen zelfs van een aangekochte frisdrank een feestelijke mocktail maken. Vooral gember is de laatste jaren zeer populair geworden door verschillende gemberextracten die op markt zijn gebracht. Deze Ginger louise mocktail is daar een goed voorbeeld van. Mag het nog wat pittiger? Probeer dan deze pittige Jalapeño mocktail

4. Ga op proefonderzoek naar de drankenhandel

Het aanbod aan niet-alcoholische dranken, van spirits tot pre-made mocktails, is de laatste jaren ontzettend uitgebreid. De gespecialiseerde drankenhandel is de plek bij uitstek om al deze nieuwe producten te ontdekken. Wat mag je voor deze Tournée Minerale 2024 verwachten? Sparkling Tea als alternatief voor champagne of cava, steeds betere bieren zonder alcohol, en de opkomst van nieuwe niet-alcoholische spirits zoals rum of whisky. 

5. Maak creatieve en/of smaakvolle ijsblokjes

Je kan ijsblokvormpjes tegenwoordig in alle formaten en vormen aankopen. Daarmee kan je in een handomdraai een creatieve of zelfs grappige twist aan je cocktail toevoegen. Bovendien kan je smaken in je ijsblokjes integreren (zoals kruiden of citrus) waardoor je een extra laagje smaakplezier aan je drankjes toevoegt. Probeer bijvoorbeeld deze ijsblokjes met aardbeien en citroengras eens. Geef de ijsblokjes van je niet-alcoholische aperitief dit jaar dus wat extra aandacht en stimuleer zo het aperitiefplezier!

6. Kies aangepaste aperitiefhapjes

Aperitieven betekent uiteraard niet alleen drinken. Eten is natuurlijk even belangrijk! Kies daarom voor je niet-alcoholische aperitieven aangepaste hapjes. Gezien vele van dit type dranken gebaseerd zijn op fruit of kruiden, is het vaak gemakkelijker om bij niet-alcoholische dranken zeer gepaste hapjes te bedenken. Enkele voorbeelden? Chicken wings met (alcoholvrij) gemberbier bij deze gembermocktail, of gebakken intvissalade met pompelmoes bij dit Pompelicious aperitief.   

Cheers! 

Lees ook...