Creatief aan de slag met seizoensgroenten in januari

Met de feestdagen nog maar net achter de rug, stelt zich de vraag: wat gaan we eten in januari? Hartje winter houden we onszelf graag warm met heerlijke groentensoepjes, lekkere stoofpotjes en langzaam garende ovenschotels. Onze tip: profiteer van de winterse seizoensgroenten. Die zitten niet alleen boordevol smaak, ze zijn ook nog eens goedkoop. Welke groenten in januari op hun lekkerst zijn? Dat lees je hier!

seizoensgroenten januari

Waarom seizoensgroenten kiezen?

Kiezen voor producten die passen bij het seizoen levert je tal van voordelen op. Slimme consumenten kiezen voor seizoensgroenten en -fruit omdat ze goedkoper zijn. Producten die hier geteeld worden, hoeven geen lange vliegtuigreis te maken en kosten bijgevolg minder. En met dat reizen komen we ineens uit bij een ander, niet onbelangrijk voordeel van seizoensgroenten: ze zijn milieuvriendelijk. Ze hoeven niet over lange afstanden getransporteerd te worden, zoals dat voor tropische vruchten wél het geval is. Bovendien zijn seizoensgroenten afkomstig van inlandse bodem, en dat betekent meestal ook dat ze op ecologische wijze geteeld worden.

Tip: Ga eens kijken bij de boer om de hoek, en laat je verrassen door zijn aanbod. Met een beetje geluk krijg je er nog wat uitleg bij over de herkomst van de seizoensgroenten uit zijn veld die jij binnenkort eigenhandig op je bord tovert.

De smaak van seizoensgroenten in januari

Toch is de volle smaak het grootste voordeel van seizoensgroenten. Niets zo lekker als verse aardbeien in de zomer, primeurworteltjes in de lente, pompoensoep in de herfst en rode kool in de winter. En ben je de rode kool beu gegeten, dan zijn er nog tal van andere opties in deze eerste maand van het jaar. Enkele toppers:

  • Knolselder
  • Pastinaak
  • Prei
  • Rode biet
  • Savooikool
  • Schorseneren
  • Spruiten
  • Witte kool
  • Witloof

Enkele heerlijke recepten met deze toppers van seizoensgroenten 

Ook in de winter kun je dus volop experimenteren met klassiekers en nieuwe gerechten op basis van de groenten van het seizoen. Inspiratie genoeg als het over de klassiekers gaat: rode kool met appeltjes, knolseldersoep, spruiten met spekjes of witloof met hesp en kaassaus. Maar wat als je iets vernieuwender te werk wilt gaan?

Vernieuwend met seizoensgroenten in januari

In dat geval zijn soepen jouw ideale uitweg voor een experimentje in de keuken. Combineer knolselder met pastinaak, twee aardse groenten die je overigens ook tot een heerlijk fluwelige puree kunt verwerken. Of geef je pastinaaksoep een unieke smaak met zoete ui en een scheutje witte wijn. De klassieke witloofsoep met grijze garnalen krijgt een twist wanneer je er een vleugje currypoeder aan toevoegt. Ook een eenvoudige preisoep wordt plots interessant als je ze combineert met spekjes en salie of met quenelles van kip.

Smakelijk! 

Geef jouw score

Reacties

  • Wees de eerste om te reageren