Bonte balletjes: 10 creatieve recepten met balletjes

Bij njam! helpen we je graag een (virtueel) handje in de keuken. Van tips, tricks en weetjes tot volledige recepten: op ons kan je rekenen. In dit artikel gaan we de creatieve tour op. Met balletjes. Want geef toe, een gerecht met balletjes zorgt steevast voor een lach op het gezicht van jong en oud. En je kan die bonte balletjes verwerken in zowat alle gerechten, van ontbijt tot diner. Tijd voor inspiratie met 10 creatieve “bontje balletjes” recepten!

Caipirinha chocolate ball

We starten met een bang. Deze toch wel zeer bonte balletjes van Dominique Persoone combineren de Braziliaanse likeur Caipirinha met verschillende citrusvruchten en chocolade. Een dessert dat zelfs de meest ervaren fijnproevers zal imponeren.

Garnaalballetjes op een lepeltje

Deze garnaalballetjes zijn eigenlijk een variant op de garnaalkroketten. Ze zijn echter minstens even lekker en vooral veel feestelijker. Bovendien zijn ze niet moeilijk om te maken en door hun ronde vorm uitermate geschikt als lepelhapje.

Gehaktballetjes

De classic onder de balletjes mocht in deze lijst niet ontbreken! In bovenstaande link vind je het originele recept, de creatievelingen kunnen de handen uit de mouwen steken met deze pittig geglazuurde gehaktballetjes of deze gevulde gehaktballetjes met mozzarella. Extra tip: gebruik je gehaktballetjes eens voor een zelfgemaakte pizza.

Balletjes van zalm met puree van pastinaak en rode bieten 

Heerlijk, die zalmballetjes. Je maakt ze door zalm te blenden met rode currypasta, sojasaus, koriander, een snuifje peper en een snuifje zout. Van het mengsel rol je de balletjes. De pastinaak-rode bietenpuree past hier geweldig bij.

Siciliaanse rijstballetjes met inkt van sepia

Ook njam!-chef Peppe Giacomazza is gek van balletjes. Dat merk je in dit typisch Siciliaanse gerecht met rijstballetjes gekleurd door de inkt van sepia. Ze zien er niet alleen prachtig uit, ook de smaak is fantastisch.

Haverballetjes met tahindressing

Deze haverballetjes maak je van kippengehakt gewenteld in havervlokken. De tahindressing is de perfecte dipsaus en zorgt voor pittige, friszure toetsen.

Balletjes van limoencremeux

Met dit recept van Roger van Damme creëer je super creatieve balletjes die je kan gebruiken als dessert of mignardises. Lekker fris door de limoen en het citroengras en met een zoetzure smaak.


Kokos-citroenballetjes met ananas-munt infused water

Gezonde balletjes van healthy foodie Steffi Vertriest. De balletjes maak je met amandelen, kokosschaafsel, honing, vanille en citroen en het zijn dan ook lekkere (en gezonde) energieboosters.

Speculaasballetjes 

Speculaas, roomkaas en chocolade. Meer heb je niet nodig om deze fantastische speculaasballetjes te maken. Heerlijk bij de koffie of als tussendoortje.

Balletjes van foie gras en noten

Deze balletjes van foie gras worden gewenteld in een notencrumble en krijgen gezelschap van een coulis van chocolade en porto. Een zeer originele balletjesamuse!

Smakelijk! 

Sven van de njam!-redactie 


Lees ook...