Siciliaanse rijstballetjes met inkt van sepia

Een recept van Peppe Giacomazza

Op zoek naar een tafeltje? Boek nu last-minute via My Lucky Table!

Op zoek naar een tafeltje? Boek nu last-minute via My Lucky Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 l visbouillon
500 gr risottorijst
1 scheut witte wijn
1 scheutje olijfolie
basilicum
dille
zout
peper
1 scheutje olijfolie
inkt van de inktvis
1 kleine pollepel bloem
2 kleine pollepels water
peper
zout

Bereiden:

Maak de inktvis

Start met de inktvis. Verwijder het inktzakje uit de inktvis. Doe dit voorzichtig en draag handschoenen en een schort. Houd de inkt opzij in een glazen potje. Breng water aan de kook en gaar de inktvis ongeveer een kwartiertje, zodat hij een mooie kleur krijgt en nog wat beet heeft. Houd wat kookwater opzij en roer het door de risotto om de rijst de smaak van de inktvis te doen opnemen. Bak de inktvis gedurende 4 à 5 minuten in een pan met olijfolie en houd opzij. Snijd de inktvis in kleine stukjes.

Maak de risotto Maak, 35 minuten voor je aan de risotto begint, de visbouillon volgens het basisrecept. Bak de ui aan in olijfolie, voeg de rijst toe en laat kort meestoven. Blus met witte wijn. Giet een scheutje visbouillon en wat kookwater van de inktvis bij de rijst. Roer de rijst tot de bouillon is opgenomen. Herhaal deze werkwijze tot de rijst beetgaar is. Dit duurt 15 à 20 minuten. Voeg de inkt vanaf het begin toe en wanneer de risotto half gaar is de gebakken inktvis. Breng op smaak met basilicum, dille, zout en peper.

Maak de balletjes

Smeer de risotto uit op een werkblad en laat een uur tot anderhalf uur rusten. Zodra de risotto koud is, rol je de rijstballetjes in je handpalm. Paneer de rijstballetjes: doe zoals de Sicilianen en gebruik alleen maar bloem en water. Zo krijg je een zacht, bijna fluwelen jasje. Roer de bloem en het water door elkaar, kruid met peper en zout en haal de balletjes door het mengsel. Frituur de balletjes in voorverwarmde arachideolie op 170 graden gedurende 8 minuten.

Inspiratie & blog