12 HVG’s (Heerlijke Vegetarische Gerechten)

Veggie is hot. Heel hot. Reeds in onze food trends voor 2017 merkten we op dat groenten een steeds belangrijkere rol in het bord krijgen. In de trends voor 2018 gingen we nog een stapje verder en stond ook de opkomst van ‘Vegan Food’ op de lijst. En inderdaad, steeds meer krijgen gezonde groentjes de hoofdrol in het bord en komen vlees, aardappelen en andere ingrediënten op de tweede plaats.

Met de zomer voor de deur selecteerde de njam!-redactie 12 HVG’s, of Heerlijk Vegetarische Gerechten. Mét zomerse accenten, natuurlijk. We hebben deze HVG’s onderverdeeld in gerechtjes met kostprijs minder dan 10€, en gerechtjes met een prijs tussen 10€ en 20€. Want vegetarisch genieten hoeft niet duur te zijn!

Minder dan 10€

 • Cashewkaas: een super originele variant op kaas die je helemaal zelf kan maken. De kaas bestaat enkel uit noten en kruiden en past perfect bij een vegetarische barbecue.
 • Salade met quinoa en pindasaus: ook deze salade is een voltreffer bij barbecues. Licht, gezond en met Aziatische toetsen. En bovendien snel klaar!
 • Taart van gekonfijte tomaat: een heerlijke hartige taart van gekonfijte tomaten, met kruidige toetsen en een krokante taartbodem. Ideaal als voorgerecht.


 • Griekse komkommersoep met dille: deze komkommersoep is het perfecte voorgerecht op warme dagen. Fris maar toch kruidig, licht maar toch vullend.
 • Veggie koninginnenhapje: met dit gerechtje bewijzen we dat klassieke vleesgerechten ook perfect zonder vlees kunnen. Vlees en kip worden in dit koningenhapje vervangen door quorn en champignons. Wedden dat je het verschil moeilijk proeft?
 • Maispannenkoekjes met frisse salsa verde: deze pannenkoekjes serveren wij graag als hapje op zomerse avonden. De salsa zorgt voor een pittige toets en de zure room houdt het hapje licht en fris.

Tussen 10€ en 20€

 • Linguine met portobello en rozemarijn: portobello paddenstoelen zijn een mooi alternatief voor vlees. De textuur doet wat denken aan vlees en samen met de linguine zorgen ze voor een vullend en overheerlijk vegetarisch gerecht. De rozemarijn brengt je helemaal in Zomerse sferen!
 • Salade met quorn, avocado en shiitake: een verrassende salade die je zowel als hoofdgerecht of als vegetarisch bijgerecht kan serveren. De koriander, sesam en chili geven Oosterse toetsen en de shiitake is een prima vleesvervanger.
 • Chili sin carne met zoete aardappelfrietjes en avocadocrème: een vegetarisch tophoofdgerecht! Overheerlijk, gemakkelijk te maken én goedkoop. Zoete frietjes, een frisse avocadocrème en een pittige bonenchili. Fiesta!
 • Gezonde nasi goreng: Steffi Vertriest creëerde met dit gerecht een superlekkere variatie op het gekende Aziatische gerecht. Smeuïg, fris, kruidig… en gezond!
 • Gnocchi met radijsjes en pesto van radijssteeltjes: met dit gerecht scoor je gegarandeerd bij vegetariërs én niet-vegetariërs. De gnocchi zorgt immers voor een gevulde maag, de pesto voor de kruidigheid en de radijzen voor de ‘bite’.
 • Pompoencheesecake met vanille en rum: afsluiten doen we zoals het hoort, met dessert! Dit verrassende dessertje combineert pompoen met roomkaas en werk je af met vanille en rum. After-dinner drink en dessert in 1 ;-).

Sven van de njam!-redactie