10 food trends voor 2018

De culinaire wereld bewoog nooit zo snel als vandaag. Met sociale media hebben we allemaal toegang tot de beste keukens ter wereld en de technieken in die keukens staan ook niet stil. De njam-redactie vroeg zich af wat 2018 zal brengen in ons bord en verzamelde 10 food trends.

Glocal

Glocal duidt op de combinatie tussen internationale producten en lokale teelt. Want mensen eten graag ingrediënten uit het buitenland maar hebben het vaak moeilijk met het productieproces daar. De oplossing? Deze producten lokaal kweken! Denk bijvoorbeeld aan Belgische soja of pepertjes.

Boter met smaak

Boter is nooit weggeweest maar wint de laatste tijd terug aan populariteit. En vooral de smaakboters, met bijvoorbeeld algen, yuzu of peper, zie je vandaag steeds vaker in de supermarkt. Je kan ook zelf je smaakboters maken – altijd een leuke extra om je gasten te verrassen!

Snack all day

Standaard 3 maaltijden per dag nuttigen hoeft niet meer. De ‘snack all day’ filosofie doet langzaamaan zijn intrede en zorgt ervoor dat je de hele dag lang kan eten. Een gezond ontbijtje om 8 uur, een groentensnack om 10u, een lichte lunch om 12u, een portie nootjes om 14u, een yoghurtje om 16u, … Het neemt je hongergevoel weg en zorgt ervoor dat je gemakkelijker gezond kan eten.

Bewust(er) eten

Oorsprong, herkomst, duurzaamheid, gezondheid, … Het zijn allemaal zaken waarmee we meer bezig zijn. Samengevat komt het erop neer dat we bewuster gaan eten. En dat zal iedereen persoonlijk invullen. Voor sommigen betekent het vegetarisch eten, voor anderen met een duidelijke traceerbaarheid. Maar nadenken over onze voeding, dat doen we vandaag bijna allemaal!

Taco’s & Burrito’s

Vorig jaar hadden we het al even over de opkomst van de Mexicaanse keuken in ons overzicht met food trends voor 2017. We hadden blijkbaar gelijk, want verschillende aspecten van die Mexicaanse keuken kan je vandaag steeds vaker proeven. Zo zie je de laatste tijd meer en meer taco- en burrito bars opduiken. Proef ze bijvoorbeeld bij de Taco Factory (Antwerpen), Donki (Leuven), of Wrap Up Burrito Bar (Gent).

Eten uit het Midden-Oosten

Tot nu toe was het eten uit het Midden-Oosten een blinde vlek in de culinaire wereld. Maar daar komt verandering in! Libanese restaurants worden alsmaar populairder, maar ook gerechten uit Israël, Jordanië, Egypte en andere landen uit het Midden-Oosten zullen we meer en meer zien én proeven in 2018.

Poeders

Superpoeders komen voort uit de RAW-stroming (rauwe en natuurlijke voeding) en zijn eigenlijk superfoods in poedervorm. Zo bestaat er vandaag al tarwegraspoeder, rode bietensappoeder, kokoswaterpoeder, enzovoort. Je kan de poeders toevoegen aan sappen, thee of in voeding en krijgt zo snel je portie superfood binnen.

Beleving

De trend rond beleving zien we vooral in restaurants en is eigenlijk al enkele jaren bezig. In 2018 zal deze trend zich ook verderzetten in de toegankelijke restaurants. Dit betekent nog meer hippe gourmet burgerbars, avocadorestaurants, cevichebars, enzovoort. Als er iets (lekkers) te beleven is, worden foodies er blij van!

Vegan

Waar we in 2017 nog spraken over meer groenten, zien we vandaag het veganisme verder oprukken. Steeds meer restaurants bieden vegan maaltijden aan en ook de home delivery services bevestigen deze trend.

Artisanaal bier

Ook artisanaal bier is een trend die we al enkele jaren terugzien in de restaurantwereld. Maar wat we in 2018 meer zullen zien, zijn artisanale bieren in de supermarkt. En dus ook thuis. Bekijk het gerust als wijn – ook de bierwereld heeft eindeloze mogelijkheden.

Geef jouw score

Reacties

  • Wees de eerste om te reageren