10 food trends voor 2017

Na een smakelijke eindejaarperiode beginnen we rustig uit te kijken naar een nieuw jaar vol lekkers. Maar wat zal 2017 ons brengen in het bord? En wat zijn de nieuwe culinaire do’s & don’ts? Wij onthullen graag enkele tipjes van de sluier.

Oorsprong

Een trend die al een tijdje aan de gang is en die we in 2017 nog meer zullen zien. De oorsprong van producten is voor de doorsnee consument belangrijk geworden en dat merk je onder andere in de supermarkt. Eitjes van de boer uit Zwevezele, Brasvar varkentjes uit West-Vlaanderen of tomaten van het veld uit Wingene: het aanduiden van de oorsprong van producten geeft vertrouwen.

Zoute zoete zondes

Wafels met ei en kip, pannenkoeken met spek en stroop, crêpes met avocado en pulled pork: het zijn allemaal voorbeelden van zoute zoete zondes. Hier worden zoete baksels gecombineerd met hartig beleg. Een topcombinatie die geschikt is voor elk moment van de dag.

Thee

Na de gin- en koffiekaart zal de theekaart in 2017 aan belang winnen. Ook hier is oorsprong belangrijk en zijn exotische theesoorten populair. Zo is de groene Matcha thee (liefst traditioneel aan tafel bereid) een heerlijke theesoort die je steeds vaker tegenkomt.

Mexico!

Mexicaans eten, en dan vooral de kwalitatieve street-food vorm, is hot. In Kopenhagen, Amsterdam en andere hippe steden vind je al verschillende leuke taco-tentjes en die zullen er bij ons eveneens komen. Maar ook cocktails en sterke dranken, Mexicaanse snacks zoals gourmet nach's en andere Mexicaanse lekkernijen komen onze richting uit.

Pekelen en fermenteren

De Belgische pickles kennen we natuurlijk allemaal. Maar in 2017 maak je deze lekker zelf en zullen we ze creatiever gebruiken in de keuken. Ook fermenteren (het toevoegen van bacteriën waardoor koolhydraten en suikers afgebroken worden en je producten zachter en zuurder worden) wordt helemaal hot.

Flexitariërs

Recent nog schreven we een artikel over een heerlijke Vegan-lunch in Oostende. We werden toen voor heel even echte veganisten en dat was best leuk! Deze flexibele vorm van eten zien we steeds vaker opduiken: een dagje per week vegetariër, een maandje per jaar geen koolhydraten, enzovoort. Zo kan iedereen op zijn of haar tempo toch gezonder eten of een steentje bijdragen aan het milieu!

Gastronomische maaltijden aan huis

We hadden het vorig jaar al even over afhaalmaaltijden en maaltijden aan huis. In 2017 zet deze trend zich verder en zullen meer en meer toprestaurants gebruik maken van ‘koerierdiensten’. Zo is de populaire leverdienst Deliveroo l even actief in onze grote steden en kan je er maaltijden bestellen van verschillende bekende (en minder bekende) restaurants.

Groenten

Deze trend is al enige tijd aan een opmars bezig, maar in 2017 worden de gezonde groentjes nog belangrijker. Je zal ze bijvoorbeeld vaker zien als hoofdproduct, waar vlees en koolhydraten ‘side dishes’ worden.

Lekker vet met mate(n)

Deze trend leunt wat aan bij de opkomst van de flexitariërs. Want als we af en toe gezond kunnen eten, moet het omgekeerde ook kunnen! Als het maar kwalitatief is. Het succes van zaken als Frites Atelier van Sergio Herman of Würst van Jeroen Meus is hierdoor mede te verklaren. En samen met vrienden smaakt zo’n vettige snack éxtra lekker.

DIY (Do it Yourself)

Zoals hierboven al even aangegeven is zelf pekelen en fermenteren hot. Ook zelf kweken, zelf marineren, zelf roken, … wordt in 2017 steeds belangrijker. Want was is er lekkerder dan dingen die je zelf maakt?

Sven van de njam!-redactie

Beoordeling

Geef jouw score

Reacties

  • Wees de eerste om te reageren