Van Paleo tot Keto: wegwijs in gezondere voedingsstijlen

Gezond eten gaat vandaag veel verder dan enkel of veel groenten in je bord. De voorbije jaren kwam er elk jaar wel een nieuwe gezonde(re) eetstijl bij. Zelfs bij njam! konden we soms niet meer volgen. Maar elk van deze stijlen heeft wel degelijk zijn eigenheden, voordelen en lekkere recepten. Belangrijk om te melden is dat de basis van deze stijlen vaak gezonder is, maar enkel als die geïntegreerd wordt in een gebalanceerd voedingspatroon. Je lichaam heeft immers verschillende voedingsstoffen nodig. Binnen onderstaande eetstijlen is het dan ook belangrijk om voldoende alternatieven te zoeken voor de ingrediënten die worden gemeden. Wij trokken op onderzoek en verzamelden de 11 meest voorkomende gezondere eetstijlen. Bij elke stijl ook een recept zodat je onmiddellijk de proef op de som kan nemen!

Vegetarisch

Vegetarisme is de bekendste onder de gezondere voedingsstijlen. Een vegetariër eet geen producten van dieren zoals vlees, vis en pluimvee. Normaal gezien vallen afgeleide producten zoals kaas en gelatine hier ook onder, maar sommige vegetariërs nemen deze producten toch nog op in hun voedingsschema. 

Recept: Quinotto met tomatensaus

Ovo-lacto vegetarisch

Een variant van het vegetarisme is het ovo-lacto vegetarisme. Hier worden geen vlees en vis, maar wel eieren en zuivelproducten gegeten. Lacto-vegetariërs eten dan weer geen eieren (naast geen vlees), maar wel zuivel. Bij ovo-vegetariërs is het omgekeerd: zij eten geen zuivel en vlees maar wel eieren.

Recept (ovo-lacto vegetarisch): Burrata met tomatensaus, linzen, bonen en kikkererwten

Veganistisch

Veganisten gaan nog een stapje verder. Zij eten geen vlees, vis of pluimvee, maken geen gebruik van dierlijke producten (zuivelproducten, eieren, honing, enzovoort) en consumeren ook geen niet-eetbare dierlijke producten zoals leer of wol. Alles wat van dieren komt, wordt dus geweerd.

Recept: Açai panna cotta

Pescotarisch

Pescotariërs eten eigenlijk alles behalve vlees en gevogelte. Het woord ‘pesco’ zegt het eigenlijk al: vis en andere dieren uit de zee vormen in deze voedingsstijl geen probleem.

Recept: Zarzuela: authentieke Spaanse vissoep

Pollotarisch

Ook hier zit de definitie in het woord: pollo komt van gevogelte en de pollotariërs eten gevogelte en zuivelproducten, maar geen vlees en vis.

Recept: Kippengehaktballen

Paleo

Het paleolitisch dieet of de Paleo leefstijl is gebaseerd op de eetgewoonten van de oermens. Zij gingen zelf op zoek naar hun voedsel en consumeerden enkel onbewerkte, natuurlijke producten. Alles wat niet bewerkt is, mag je dus eten. Fruit, groenten, vlees, vis, kip: het kan allemaal. Wat kan niet? Zaken die je niet zomaar uit de natuur kan halen, zoals brood, melkproducten, pasta en suiker. Alles wat industrieel of chemisch bewerkt is, kan natuurlijk ook niet.

Recept: Bloemkool met limoen en basilicum

Raw food

De raw food stroming gaat uit van voeding die niet verhit wordt boven 40 tot 49 graden. Door ingrediënten niet te verhitten, blijven de vitaminen en mineralen intact en komen er geen schadelijke stoffen vrij. Er zijn vandaag heel veel leuke raw concepten in de grotere steden en op de njam!-website vind je verschillende heerlijke recepten. Onze favoriet vind je hieronder!

Recept: Raw Pad Thai

Low-carb

Low-carb staat voor een voedingsstijl die weinig koolhydraten telt. Deze vind je voornamelijk in suikerhoudend voedsel, pasta en brood. In plaats daarvan eet je binnen een low-carb dieet meer eiwitten, natuurlijke vetten en groenten.

Recept: Courgetti met pesto en makreel 

Keto

Het Keto dieet is best uitdagend gezien het nog een stapje verder gaat dan low-carb. Hier mag je immers naast geen koolhydraten ook niets eten met suiker. Dus ook fruit, zoete aardappelen, bieten, maïs en andere producten met natuurlijke suikers worden geweerd. Binnen de Keto voedingsstijl eet je dan ook vooral eiwitten, gezonde vetten en groenten zonder suikers.

Recept: Gebakken bloemkoolrijst

Suikervrij/suikerarm

Wil je het wat gezonder aanpakken kan je ook altijd starten met een suikervrij of suikerarm dieet. Daarbij mag je alles eten behalve producten met geraffineerde suikers. Dit zijn bewerkte suikers die niet natuurlijk in product aanwezig zijn. Natuurlijke suikers, die je in groenten en fruit terugvindt, mogen wel.

Recept: Misosoep

Flexitarisch

Ook flexitarisme is tegenwoordig aan een serieuze opmars bezig. Binnen deze voedingsstijl wordt men één of meerdere dagen per week vegetariër. Dit is gemakkelijker te implementeren en aan te passen naar je huidige levensstijl. Ook wij rekenen onszelf vandaag tot trotse flexitariërs!

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...