Tapas @ Home: 10 heerlijke en gemakkelijke tapas

Het ziet er naar uit dat we nog niet direct terug op vakantie kunnen. Een van de grote nadelen daarvan is dat we de heerlijke internationale keukens dus nog even zullen moeten missen. Maar geen paniek: ook thuis kan je het vakantiegevoel in je bord brengen. Vandaag trekken we daarvoor virtueel naar het land van de zon: Spanje. De prachtige stranden, de authentieke dorpjes, de heerlijke wijnen, … En natuurlijk ook: tapas. Tapas zijn misschien wel de meest gekende culinaire specialiteiten uit Spanje. Elke regio heeft zijn eigen versies en een vakantie in Spanje zonder tapas is nooit compleet. Wij brengen vandaag de Spaanse zon naar België en presenteren jullie 10 heerlijke en gemakkelijke tapas voor de ultieme tapasschotel. Buen provecho!

1. Patatas bravas

Patatas bravas zijn wellicht de meest gekende Spaanse tapas. Deze pittige gebakken aardappels met kruidige tomatensaus maken elke tapasmaaltijd compleet. Ze zijn bovendien heel gemakkelijk te maken.

2. Tortilla de patatas 

De Spaanse tortilla is eigenlijk een dikke omelet gevuld met aardappelen, groenten en andere ingrediënten. In deze versie van Jan Buytaert wordt de tortilla gepimpt met artisjok, manchego, chorizo en gerookt varkensvlees. 

3. Gebakken pijlinktvis

Een tapa uit de zee mag eigenlijk niet ontbreken in je Spaanse tapasschotel. Deze bereiding van gebakken pijlinktvis is typerend voor de Spaanse costa’s. Heerlijk krokant gebakken stukjes inktvis, afgewerkt met look, peterselie, zeezout en peper. De zon in je bord!

4. Panna cotta van chorizo

Chorizo, de bekende Spaanse varkensworst met paprika en look, is nog zo’n typerende tapa. Met deze worst kan je alle kanten uit: je kan ze puur eten, bakken, laten sudderen in cider of verwerken in een saus. Wil je eens wat creatiever aan de slag gaan, probeer dan eens deze verrassende panna cotta van chorizo.

5. Iberico croque 

Ook Spanjaarden kunnen genieten van een lekker krokante croque. Zij doen er natuurlijk liefst hun eigen regionale ingrediënten in, zoals manchegokaas en chorizo. Zoals in deze heerlijke Iberico croque. Tip: wil je het echt Spaans maken, snijd de croques dan in driehoekjes. In deze vorm worden ze meestal in Spanje geserveerd en daar worden ze met een knipoog naar die vorm “bikini’s” genoemd. 

6. Gepeperde gazpacho met trostomaten 

Een lekker frisse gazpacho smaakt fantastisch onder de warme Spaanse zon. Maar ook thuis kan die heerlijke tomatensoep een tapasmaaltijd naar een hoger niveau brengen. In dit recept wordt de soep afgewerkt met verse basilicum en chorizo-olie. 

7. Albondigas

Albondigas zijn Spaanse gehaktballetjes op basis van gehakt, ui, look, paprika en andere kruiden. Ze worden geserveerd in een kruidige tomatensaus (inderdaad, ook met look) en zijn heerlijk met bovenstaande pan catalan.

8. Koude Spaanse looksoep

Knoflook is onmisbaar in de Spaanse keuken. De Spanjaarden gebruiken het zowat in alles, zelfs in soep. Deze typische koude Spaanse looksoep combineert druiven, meloen en amandelen met een kruidige looksoep. Verrassend verfrissend. 

9. Ingelegde ansjovis 

Nog zo’n typische tapa uit de zee: ansjovis. In Spanje worden ze vaak ingelegd in een zoetzure marinade. Nadien worden ze drooggedept en overgoten met olijfolie. Ook deze tapa is onweerstaanbaar met een stukje pan (brood).

10. Pan catalan

De Spanjaarden zijn verzot op brood. Zeker als dat gebakken is en even ingewreven met knoflook. Serveer er wat tomaten bij en verse kruiden en je hebt in een handomdraai de echte pan catalan. Mag het nog wat meer zijn, maak er dan ook de typische aïoli saus bij. Het recept daarvoor ontdek je hier.

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie