Spaanse tapa's

Proef de zomer op njam!

Proef de zomer op njam!

Ingrediënten

Even geduld...
100 g ibericoham, in dunne plakjes
2 teentjes look
1 tomaat
1 stuk ciabatta
grof zeezout - olijfolie
4 aardappelen
10 eieren
1 spaanse ui
zonnebloemolie - olijfolie zout
1 teentje look
1 ei
zonnebloemolie/olijfolie - grof zeezout
4 aardappelen
2 pilipili's
1 Spaanse ui
4 tomaten
1 tl pilipilipoeder
zonnebloemolie

voor de toast met ibericoham:

Grill het brood en strijk het in met een helftje look. Besprenkel het brood met goede olijfolie en strijk het brood opnieuw in, nu met de tomaat. Kruid het brood met grof zeezout. Beleg de toast met de ham.

voor de tortilla:

Schil de aardappelen en snij ze in dunne schijfjes. Snij de ui in halve maantjes. Bak de ui en de aardappelen gaar in een flinke bodem zonnebloemolie. Dit duurt 15 tot 20 minuten. Giet de overtollige olie af door een vergiet.

Klop tien eitjes los en kruid ze af met zout. Meng de aardappelen en de ui eronder.Doe olijfolie in een anti-kleefpan en bak het eimengsel. Keer tortilla enkele keren om door middel van een deksel. Herhaal dit totdat de binnenkant van de tortilla gaar is. Serveer met aoli.

voor de aïoli:

Doe de look, het ei en het zeezout in een hoge, smalle maatbeker. Mix het geheel fijn. Voeg al mixend olijfolie toe tot het mengelde consistentie krijgt van mayonaise.

voor de patatas bravas:

Schil de aardappelen en snij in blokjes. Bak ze gaar in veel zonnebloemolie. Laat even afkoelen.

Snij voor de salsa brava de pepers fijn en snij de tomaten en de ui in blokjes. Giet olijfolie in een diepe pan en voeg daar de rode pepers, de ui en de tomaten aan toe. Laat een 5-tal minuten pruttelen en mix daarna het geheel goed fijn. Haal alles door een zeef.

Bak de patatjes een tweede keer tot ze goudbruin zijn. Leng de aioli aan met een scheutje water tot het de consistentie van een lopende dressing heeft.

Dresseer de patatjes in een potje en giet daarover de salsa brava en een beetje aangelengde aioli. Bestrooi de bovenkant eventueel ook nog met een beetje pilipilipoeder als het echt pikant mag zijn.

Inspiratie & blog