“Pimp Your Drink” – 10 tips om je zomerdrankjes te pimpen

Het is bijna zomer. Die zal er dit jaar iets anders uit zien, maar daarom niet minder leuk! We zullen meer vakantie nemen in eigen land en ook vaker thuis zijn. En dus zullen we meer dan ooit nood hebben aan creativiteit om de inhoud van ons bord en ons glas verrassend te houden. Bij njam! helpen we je daarbij graag op weg. Vandaag kijken we daarbij naar de zomerdrankjes. Want ook die smaken vaak nog beter als ze wat ‘gepimpt’ zijn. Tijd voor 10 tips.

Wees creatief met ijsblokjes

IJsblokjes kunnen meer doen dan enkel je drankje koel houden. Zo kunnen ze smaak toevoegen of zorgen voor een visueel effect. Probeer bijvoorbeeld eens deze ijsblokjes met aardbeien en citroengras in een glas spuitwater of een gin- tonic. Of voeg deze ijsblokjes met fruitsmaken toe in water of martini. IJsblokvormen bestaan er vandaag in alle vormen en formaten. Kies ook daar eens voor een aan je glas aangepaste variant, in plaats van de gekende standaardvormen.

Voeg eetbare bloemen toe voor een feestelijk uitzicht

Eetbare bloemen kunnen je drankje een heel ander uitzicht geven. En dat geldt zowel voor cocktails als niet alcoholische dranken. Je kan zelfs een glas melk met wat lavendelbloemen pimpen! Waarschijnlijk heb je in je tuin ook heel wat bloemen staan die je zo kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan paardenbloemen, rozen(blaadjes), vlierbloesem of viooltjes. Deze Ice tea met bloemetjes is een leuk voorbeeld voor jong en oud.

Gebruik kruiden voor de smaak

Het gebruik van kruiden in dranken is natuurlijk niet nieuw. Door de gin-tonic trend is het gebruik van botanicals echter toegenomen, en dat in verschillende dranken. Zo is citroenverbena heerlijk in een glaasje koud spuitwater, of tijm in een glas tonic. Bij ice tea kan je dan weer wat munt en basilicum toevoegen. Tip: kneus de kruiden licht vooraleer je ze toevoegt, dan geven ze meer smaak af.

Rietjes hoeven niet saai te zijn

Een rietje hoeft echt niet saai te zijn. Je kan kiezen voor de kleurrijke varianten of de rietjes met aangehechte vormen, maar nog beter zijn de milieuvriendelijke alternatieven. En die zijn er meer en meer. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar papieren, ijzeren of eetbare rietjes. 

Ga eens voor creatieve glazen 

Het glas is het meest aanwezige deel van je drankje. Daar kan je dus heel creatief mee omspringen. Zo kan je cocktails en mocktails serveren in zomerse tiki glazen. Of gebruik eens een zakje, een gesloten bloempot of een confituurpot om je drankjes in te serveren. Je kan ook wat sprinkles toevoegen (zoals in deze mocktail) of de rand van je glas kleuren met eetbare verf.

Voeg kleur toe in je drankje

Een kleurrijk drankje is altijd net dat tikkeltje feestelijker. Je kan kiezen voor een drankje waar je kleuren mengt, door bijvoorbeeld fruit en kruiden toe te voegen, of voor drankjes die uit een felle kleur bestaan. Vraag eens aan je gasten wat hun favoriete kleur is en ga daarmee aan de slag. Twee leuke (en vooral lekkere) voorbeelden: de Green Velvet (een groene smoothie met gember) en de Gin Red Basil Smash (een rode cocktail met gin en basilicum).

Ga voor Drinks & Food pairing  

Een hapje bij je drankje maakt alles veel leuker. En zeker als dat hapje aangepast is aan je drankje. Als je het moeilijk vindt om een goede pairing te vinden, probeer dan eens met een of meerdere ingrediënt(en) uit je drankje (bv. frambozen als je een frambozencocktail maakt) een creatief hapje te maken. Je zal merken dat je pairing zo gemakkelijker lukt. Of maak het jezelf nog gemakkelijker en ga aan de slag met onderstaande drie recepten:


Voeg wat “magie” toe

Een beetje magie kan nooit kwaad. En een magisch drankje is altijd een voltreffer voor jong en oud. Het bedrijf Pop a Ball verkoopt daarvoor glitters, glitterdrankjes en veel meer. Maar je kan ook zelf voor wat magie zorgen door bijvoorbeeld het gebruik van knettersuiker of suikerspin. Of kies voor dit verrassende pillendrankje van Dominique Persoone. Fun gegarandeerd! 

Kies voor gezond, maar niet saai  

Over gezond gesproken: ook dat hoeft niet saai te zijn. Smoothies kent ondertussen iedereen, maar je kan ook creatiever uit de hoek komen met gezonde drankjes. Zo is dit shotje van meloen en tomaat een ideale afsluiter van een maaltijd. Of kies met deze “groene donder” voor een pittige start van je dag.

Ga voor infusies 

Water, saai? Neen hoor! Vandaag is water hipper dan ooit. En gemakkelijk te pimpen. Probeer daarvoor eens wat infusies, waarbij je kruiden en/of fruit laat trekken in je water. Zo is dit sinaasappel-gember infused water niet alleen heel lekker, maar ook zeer gezond. 

Cheers! 

Sven van de njam!-redactie