Oosters koken van A tot Z

Een vakantie ver weg in eigen keuken? Yes, please! Nu het reizen vandaag de dag wat moeilijker is, kan internationaal koken je toch in vakantiestemming brengen. Weinig keukens doen dat zo goed als de Oosterse keuken. De vaak exotische en scherpe geuren en smaken roepen bij iedereen beelden op van prachtige stranden en heerlijk street food. En het aanbod is overweldigend. Van Indisch tot Thais, van Vietnamees tot Japans: iedereen vindt wel iets naar zijn of haar smaak in de Oosterse keuken. Bij njam! steken we je graag een handje toe om deze keukens bij jou thuis te brengen. Daarom belichten we vandaag de Oosterse keuken in 8 stappen, van A tot Z.

1. Aziatisch of Oosters? 

De meeste mensen bedoelen met de Oosterse keuken eigenlijk de Aziatische keuken. Het Oosten kan echter (ook) verwijzen naar het Midden-Oosten en delen van Afrika. Daartoe behoren bijvoorbeeld de Libanese, Turkse en Syrische keuken. Met Aziatisch wordt meestal gerefereerd naar de keukens van Zuidoost-Azië, Indië of Japan. Wij leggen ons vandaag ook toe op die laatste.

2. Streetfood 

Azië staat bekend om het streetfood. Langs zowat elke weg vind je er wel dampende streetfood stalletjes waar je de lekkerste gerechten kan bestellen. Die trend is trouwens overgewaaid naar Europa. Bij ons wordt ze echter meestal geïntegreerd in restaurants, niet op straat dus, maar de heerlijke gerechten blijven gelukkig wel paraat. Enkele van onze favoriete adresjes in België? Samouraï Ramen (Japans), Little Bun (Vietnamees) of Umamido (Japans).

3. Kooktechnieken

Er wordt in Azië heel anders gekookt dan bij ons. Zo zijn stomen en wokken twee technieken die daar zeer courant zijn, maar bij ons heel wat minder. Er wordt eveneens gefrituurd, maar vaak gebeurt dit in grote pannen met olie en niet in een frituur zoals wij ze kennen. Ook grillen is in de meeste Aziatische landen veel voorkomend. Vaak gebeurt dat op kleine grilroosters in de buitenlucht.

4. Typische smaken

De Aziatische keukens worden gekenmerkt door scherpe smaken (vaak door het gebruik van bijvoorbeeld chilipeper of wasabi) en zure accenten (door limoen of ingelegde ingrediënten). Balans is echter belangrijk en dat vooral in de Japanse keuken. Daar zal je dus niet snel heel pikante gerechten vinden. In de keukens van Zuidoost-Azië vind je die wel, maar tegelijkertijd worden de gerechten daar gekenmerkt door een perfecte balans van zoete, zure, pikante en hartige smaken. Het is die combinatie die bijvoorbeeld de Thaise keuken kenmerkt en zo bijzonder maakt.

5. Typische ingrediënten

Doordat de Aziatische keuken zo divers is, is het geen gemakkelijke opdracht om enkele typische ingrediënten aan te duiden. Als er een ingrediënt is dat je zéker moet noemen, is het rijst. Rijst vind je in Azië in talloze vormen en smaken en het is de basis van bijna elke maaltijd. Van sushi tot gebakken rijst: elk Aziatisch land heeft wel zijn eigen nationale rijstgerecht. Ook noedels zijn zeer typerend voor de meeste Aziatische keukens, van de Thaise tot de Japanse. Het kruiden van de gerechten gebeurt dan weer meestal met sojasaus, vissaus en verse kruiden. Benieuwd naar andere typerende ingrediënten? Ontdek ze in dit artikel. Je vindt trouwens vandaag in zowat elke stad een Aziatische supermarkt waar je deze (en vele andere, vaak exotische) ingrediënten kan aankopen.

6. Typische gerechten 

Tot de meest typerende Aziatische gerechten behoren curries (zoals Indische of Thaise curry), soepen en noedelsoepen (bijvoorbeeld ramen), rijstgerechten (van gebakken rijst tot mango sticky rice), maar ook sushi, dim sum, saté, Peking duck en Banh Mi (Vietnamese sandwiches). Mag het wat gekker? Geen probleem, in Azië kan je ook proeven van eenden foetus, vleermuizensoep of zelfs levende inktvis. Die gerechten maak je echter best niet thuis!

7. Typische dranken  

Er zijn ook verschillende dranken die de Aziatische keuken(s) typeren. In Zuidoost-Azië drinkt men bij streetfood vaak lokaal en zelf gebrouwen bier. Rijstwijn is nog zo’n alcoholische drank die je er vaak zal vinden. Niet alcoholisch is Bubble Tea zeer populair, een ijsthee met tapiocaparels, of Lassi in Indië, een verfrissende drank op basis van yoghurt. Misschien wel het lekkerste zijn de vele verse sappen die je er overal kan krijgen, van kokosnoten- tot rietsuikersap.

8. Zin in meer? 

Ook honger gekregen? Wij zetten je graag aan het werk in de keuken met onderstaande 7 Oosterse recepten.

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...