Azië in de kijker: 10 onmisbare Aziatische ingrediënten en recepten

Aziatisch eten is al jaren zeer populair in ons land. En gelukkig gaat het niet alleen meer om de Chinese keuken: van Japans tot Thais, van Indonesisch tot Vietnamees: vandaag kookt iedereen wel eens Aziatisch. En ook het restaurantaanbod volgt deze trend. We zien dan ook steeds meer en gevarieerdere Aziatische restaurants. Opvallend daarbij is de opkomst van de “kwalitatieve street-food restaurants”. Zo kan een take-away noedelsoep vandaag ook vallen onder ‘gastronomie’. Bij Gault&Millau hebben ze voor die kwalitatieve street- en fastfood zelfs een nieuwe term: ‘POP-gastronomie’. Aziatische voorbeelden binnen deze categorie zijn bijvoorbeeld Little BÚN in Antwerpen, Dam Sum in Elsene, en Asie à tik in Bergen. Maar wat maakt de Aziatische keuken en het Aziatische street-food zo smaakvol? Wij zetten 10 onmisbare Aziatische ingrediënten en recepten op een rijtje.

Rijst

Dé basis van een Aziatische maaltijd: rijst. Rijst is meestal de ‘maagvuller’ en andere ingrediënten en bijgerechten zorgen voor de smaakbeleving. Maar vergis je niet: rijst op zich kan bijzonder smaakvol zijn en er zijn honderden soorten Aziatische rijst.

Zelf proberen? Gebakken rijst met kip

Noedels

Geen fan van rijst? Geen probleem: noedels zijn hét alternatief voor rijst in de Aziatische keuken. Noedels bestaan hoofdzakelijk uit zetmeel en ook dit zijn dus ‘maagvullers’. Je kan ze vers of gedroogd krijgen en ze bestaan in talloze varianten. Ga dus zeker op proefonderzoek uit om jouw favoriete soorten te ontdekken.

Zelf proberen? Wok rode kool noedels

Sojasaus

Over naar de vloeibare ingrediënten. Sojasaus is zowat dé moedersaus van de Aziatische keuken. Het is een gefermenteerde saus die gemaakt wordt van sojabonen, water, zout en graan. De Aziaten gebruiken het vooral als smaakmaker en dipsaus.

Zelf proberen? Gebakken sint-jakobsnoot met sojasaus

Vissaus

Ook deze saus is een gefermenteerde saus, maar ze wordt gemaakt van vis die minstens een jaar fermenteert (meestal ansjovis, die de zeer zoute smaak geeft). Vissaus wordt vooral gebruikt in Zuidoost-Azië en is bijvoorbeeld onmisbaar in de Thaise keuken. Deze saus wordt vaak gebruikt als vervanger van zout en is te herkennen aan de intense (vis)geur.

Zelf proberen? Lenterolletjes met scampi


Kokosmelk en -room

In tegenstelling tot de twee voorgaande vloeibare ingrediënten is kokosmelk geen zoute saus. Kokos wordt gebruikt in zowel hartige gerechten (vele curries) als in zoete bereidingen (bv. kleefrijst met mango). De eerste persing van kokospulp en water is kokosroom (dikker van structuur), de tweede persing is kokosmelk. Wat je echter bij ons in de winkel in blik koopt, is vaak een mix van de twee.

Zelf proberen? Rode viscurry met rijst

Chili (en chilisaus)  

Ah, chili! Zowat het kenmerkend ingrediënt van de Aziatische keuken. In Azië gebruikt men chilipepers als basis voor chilipastas, in curries, vers als extra kruiding, enzovoort. Er zijn honderden soorten en de mogelijkheden zijn eindeloos. Onze tip: vraag steeds ‘not spicy’, bijkruiden kan immers altijd achteraf!

Zelf proberen? Pho bo


Limoen

Om al dat heet geweld wat te balanceren gebruikt men in Azië vaak limoen voor een frisse toets (en daarnaast diverse soorten suiker voor een zoete toets). In Thailand gebruikt men vaak limoenblad om gerechten de typische limoensmaak te geven zonder ze zuur te maken.

Zelf proberen? Gemakkelijke pad thaï

Knoflook

Knoflook had best ook bovenaan deze lijst kunnen staan. Volgens sommigen is knoflook zelfs oorspronkelijk afkomstig van Azië. Wat in ieder geval zeker is: knoflook vind je in een groot deel van de Aziatische gerechten terug. Vers, gedroogd, gefermenteerd: de toepassingen zijn eindeloos.

Zelf proberen? Gewokte pompoen

Gember

Gember is de wortel van de tropische plant Zingiber officinale. Het wordt in Azië zowat overal gebruikt. Meestal als basisingrediënt voor sauzen, soepen en curries, maar ook in koekjes, snoepjes, thee, enzovoort.

Zelf proberen? Thaise currysoep met gember en citroengras

Verse kruiden

Deze lijst afsluiten doen we zoals vele Aziatische gerechten afgewerkt worden: met verse kruiden. De typische eigenheid van de Aziatische keuken zit immers vaak in de kruiding. Koriander, Thaise basilicum, munt, … Er is voor ieder wat wils! 

Zelf proberen? Zalm met curry


Meer Aziatische inspiratie nodig? Kijk dan zeker bij Culinair Thailand met Roger van Damme voor nog meer leuke receptjes.

Lees ook...