Ingrediënt in de kijker - Avocado - 7 weetjes en recepten

Onze slogan bij njam! is “Proef de goesting”. Die goesting geven we je graag om te ontdekken en om te proeven, maar ook om te koken. In onze blogreeks ‘ingrediënt in de kijker’ plaatsen we daarvoor graag geregeld ingrediënten in de kijker. Vandaag is het de beurt aan een van onze favoriete ingrediënten: avocado. Het groene goud is een prachtige vruchtgroente die je zowel in hartige als zoete bereidingen kan verwerken, van ontbijt tot diner. Wij zetten voor jullie 7 weetjes en recepten op een rij.

Wat is avocado

Avocado is eigenlijk een boom afkomstig uit Centraal-Amerika. Wij kennen hoofdzakelijk de vruchten die dezelfde naam dragen. De avocadoboom kan tot wel 20 meter hoog worden en geeft na enkele jaren vruchten. De boom heeft tot wel 2000 uren zon nodig per jaar en is daarom minder geschikt om in onze regio te kweken. De vrucht van de avocado heeft de vorm van een peer en is zo’n 10 tot 15 centimeter lang. De grootste exemplaren kunnen tot wel 2 kilogram wegen. De schil is groenbruin tot zwart en oneffen. Avocado’s worden als groenten geklasseerd omdat ze meestal als groenten gegeten worden. Leuk weetje: de naam avocado komt van het Nahuatl-woord “ahuacatl” en dat woord betekent ook 'teelbal'. Gelukkig zijn er weinig gelijkenissen tussen de twee!

Van waar komt avocado  

Avocado’s groeien voornamelijk in de Verenigde Staten, de Dominicaanse Republiek, Mexico, Zuid-Afrika, Brazilië, Colombia, Peru, Chili, Zuid-Spanje en Israël. De meeste avocado’s die wij eten, komen uit Mexico, de Dominicaanse republiek en de Verenigde Staten.

Waarop letten bij de aankoop van avocado

De kleur en de hardheid zijn de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij de aankoop van avocado’s. Groene avocado’s zijn minder rijp dan zwarte. Over het algemeen kies je best avocado’s die eerder zwart zien dan groen. Voor wat betreft de hardheid is de keuze afhankelijk van wat je er mee wilt gaan doen. In salades zijn onrijpe avocado’s immers lekker door hun vastere structuur. Voor guacamole heb je dan weer zachtere exemplaren nodig. Als extra test kan je ook het kroontje van de avocado halen (dit doe je best na de aankoop J). Als het vruchtvlees van de avocado daaronder groen is, dan is ze goed. Als de zone onder het kroontje bruin is, is de avocado te rijp.

Hoe bewaar je avocado

Onrijpe avocado’s bewaar je best op kamertemperatuur, eventueel in een papieren zak als je ze iets sneller wilt laten rijpen. Daarin kan je ze nog een 3-tal dagen bewaren. Als je ze nog sneller wilt laten rijpen, kan je er een appel of een banaan bij doen. Die versnellen het rijpingsproces. Rijpe en zachte avocado’s bewaar je best in de koelkast om het rijpingsproces af te remmen. Daar blijven ze dan maximaal nog 4 dagen goed. Avocado’s die reeds opengesneden zijn, kan je besprenkelen met citroensap om ze langer te bewaren (ongeveer een dag in de koelkast). Ja laat indien mogelijk daarbij best ook de pit zitten.

Waarom is avocado zo gezond 

De avocadovrucht is een vette groente, maar toch heel gezond. Ze bevatten immers vooral enkelvoudige onverzadigde vetten, of dus de gezonde vetten. Daarnaast bevatten avocado’s ook veel mineralen en veel vitaminen. Door die gezonde aspecten worden er verschillende voordelen aan avocado’s toegewezen: ze verminderen het cholesterolgehalte, ze zijn goed voor de huid en tegen gewrichtspijnen, beschermen tegen hart- en vaatziekten, enzovoort. Doordat ze vetrijk zijn, wordt wel aanbevolen om de consumptie te beperken tot gemiddeld een halve avocado per dag.

Kan je iets met de avocadopitten doen

Avocadopitten hoef je niet per se weg te gooien. Je kan ze gebruiken om zelf een avocadoplant te kweken, maar ook vermalen om er een gezichtsmasker van te maken. Je kan ze eveneens gebruiken als decoratie voor zowel binnen als buiten.

Hoe bereid je avocado 

Avocado is een fantastische groente en je kan er werkelijk alle kanten mee op. Meestal wordt avocado koud gebruikt, bijvoorbeeld in salades, gecombineerd met zalm of in guacamole. Maar ook warm zijn er vele toepassingen, bijvoorbeeld gegrild op de barbecue, in een korstje gefrituurd of verwerkt in een taart. Een avocado kan je wanneer je ze wilt gebruiken het beste uitlepelen. Daarvoor snijd je de avocado in twee delen rond de pit. Neem de twee helften goed vast en draai ze voorzichtig in tegengestelde richting. De helften zullen loskomen en nadien kan je de pit met een mes verwijderen. De twee helften kan je daarna gemakkelijk uitlepelen.

 7 heerlijke recepten met avocado 

We ronden dit artikel graag af met 7 verrassende en overheerlijke recepten met avocado. 

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...