Glutenvrij = Glutenblij! 10 feestelijke recepten zonder gluten

Glutenvrij = Glutenblij! 10 feestelijke recepten zonder gluten

De koudste tijd van het jaar is op culinair en feestelijk vlak tegelijkertijd de warmste. Met familie of vrienden rond de kerst- of eindejaarstafel gastronomisch genieten, vormt voor velen dan ook het hoogtepunt van de decembermaand. Maar dat culinair genieten is niet voor iedereen even gemakkelijk. Zo zijn er steeds meer mensen die glutenvrij eten en ook zij willen graag zorgeloos kunnen genieten. Vandaag presenteren we jullie daarom 10 feestelijke recepten zonder gluten.

1. Hapje met scampi en pomelo

We starten fris met dit lekkere hapje van scampi en pomelo. A match made in glutenfree heaven, want de licht zoetzure pomelo vormt een heerlijk contrast met de hartige scampi’s.

2. Glutenvrije crackers met champignons en pesto

Een tweede glutenvrij en feestelijk hapje dat we graag in deze lijst opnemen, zijn deze crackers met champignons en pesto. Mediterraans geïnspireerd en gemakkelijk te maken: een voltreffer bij iedereen.

3. Pastinaak- & peersoep met pistache en bieslookolie

Dat een soep ook feestelijk kan zijn, bewijzen we graag met dit recept voor pastinaak- en peersoep. De soep combineert hartige, zoete en lichtzure smaken en wordt afgewerkt met een olie van pistaches en bieslook.

4. Tartaar van zeebaars met gepocheerde eitjes en kaviaar

Gelukkig bevat lekkers uit de zee geen gluten. Dit extra feestelijke recept met tartaar van zeebaars, gepocheerde eitjes en kaviaar vormt dan ook geen probleem in een glutenvrije maaltijd. Njam!-chef Peppe Giacomazza gebruikt er Belgische kaviaar voor en zo krijgt het recept een uniek lokaal accent.

5. Gegrilde langoustines met Elexir d'Anvers

We zetten de trend van lekkers uit de zee, gecombineerd met lokale producten, verder met dit recept. Langoustines worden gegrild met een heerlijke kruidenmix en vervolgens afgewerkt met de Antwerpse likeur “Elexir d’Anvers” en knoflookolie. Glutenvrij, zeer feestelijk en vooral extreem lekker!

6. Gepofte rode biet met yoghurtcrème en tempeh

Een verrassend, creatief en heerlijk tussengerechtje dat niet alleen glutenvrij maar ook vegan is, is dit recept van gepofte rode biet. De rode biet wordt gecombineerd met gemarineerde en gebakken tempeh, yoghurtcrème en een dressing van rode biet.

7. Sint- Jakobsvruchten met pittige koraaljus en haringkaviaar

Terug naar de zee voor dit feestelijke gerecht van njam!-chef Jan Tournier. Sint-Jakobsvruchten worden vers uit de schelp gehaald en eenvoudig maar feestelijk gecombineerd met een jus op basis van het koraal, haringkaviaar en een olie van tijm.

8. Gekorst rundsvlees met Thaise salade

Als glutenvrij hoofdgerecht is dit gekorst met Thaise salade zeker een goede keuze. Je zal er immers zowel de vleesliefhebbers als de liefhebbers van de Aziatische keuken mee plezieren. Het gerecht is bovendien snel klaar en prijsvriendelijk. Win-win!

9. Glutenvrije matchacake met glazuur van witte chocolade 

Time for dessert! Deze glutenvrije matchacake met glazuur van witte chocolade is een echte feesttopper. De cake ziet er niet alleen op en top feestelijk uit, ze is ook fantastisch lekker. De smaak van de matcha en de witte chocolade lijken dan ook voor elkaar gemaakt.

10. Gezonde pralines

Bij de koffie kan je deze gezonde en glutenvrije pralines serveren. Ze worden gemaakt op basis van ChoQola (een gezond alternatief op chocolade), pindakaas en kokosolie.

Smakelijk en fijne feesten!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...