Genieten van grijze garnalen: 10 recepten

Vers van de pers: de grijze garnaal werd zopas verkozen tot vis van het jaar door VLAM, Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing en volgt daarmee de rog op. De garnaal als vis van het jaar? Dat mag je inderdaad gerust opmerkelijk vinden. Garnalen zijn uiteraard schaaldieren en geen vissoort maar aangezien ze een culinair topproduct zijn uit onze eigenste Noordzee vielen ze dit jaar toch eens in de prijzen. Ook wij zijn gek op grijze garnalen en verzamelden hier heel wat info rond het kopen, bewaren en gebruiken van garnalen. Daarnaast delen we ook graag onze 10 favoriete recepten met ‘het grijze goud’. Smakelijk! 

1. Garnaalkroketten

Met stip op nummer 1 in onze lijst van favoriete garnaalrecepten: de garnaalkroket. Dit recept vraagt misschien wat oefening en geduld maar het is meer dan de moeite waard!

2. Bisque van grijze garnalen

De schalen van grijze garnalen zomaar weggooien doe je beter niet. Ze bevatten namelijk veel smaak en zijn heel geschikt om een lekker soepje van te maken. 

3. Smeus met garnalen 

Aardappelen, eieren, eieren en grijze garnalen, deze vier ingrediënten vormen de basis van dit heerlijke West-Vlaamse streekgerecht smeus. 

4. Vol-au-vent met zeetong en garnalen

 Vol-au-vent is een echte Vlaamse klassieker. In dit recept geven we er een twist aan en vervangen we het gehakt en de kip door zeetong en grijze garnaaltjes. Een gerecht om duimen en vingers van af te likken. 

5. Garnalencocktail

De garnalencocktail komt regelrecht uit grootmoeders keuken maar blijft nog steeds geliefd bij jong en oud! 

6. Feestelijke tomaat-garnaal

Nog zo’n klassieker van formaat: de tomaat-garnaal. Wij maakten er een extra feestelijke versie van met avocado en tomaatjes uit de oven. 

7. Wontonsoep

Dat onze grijze garnalen ook perfect pairen met exotische ingrediënten bewijst deze heerlijke wontonsoep.

8. Croque met wijting en garnaal 

Garnalen tussen een croqueske? Yess we can! 

9. Bloemkoolsoep met grijze garnaaltjes

Garnalen doen het ook atjd goed als afwerking van een hapje of gerechtje. Hier geven ze een extra touch aan de zachte bloemkoolsoep. 

10. Salade met garnalen en avocado

Wil je een keertje uitpakken met een garnalen-recept? Dan is deze salade zeker iets voor jou. Een smaakbommetje! 

Meer recepten met grijze garnalen ontdek je hier

Lees ook...