De start van het werk- en schooljaar betekent voor velen ook de start van een drukkere periode. De kinderen moeten terug naar school, de werkdruk wordt opgedreven, de routine van de gewone werkweek wordt weer ingevoerd. Door die drukte hebben we vaak (te) weinig tijd om goed of gezond te eten. Foodprepping biedt daarvoor een oplossing. Eigenlijk staat de term voor ‘het voorbereiden van maaltijden’, waardoor je kan eten wat je zou moeten eten. Zo staat je eten klaar en krijg je de juiste hoeveelheid calorieën binnen die je voor ogen hebt. Je eet dus beter, gezonder en snoept minder. Maar hoe begin je aan Foodprepping? Wij maken je wegwijs in 5 stappen.
1. Bereken je caloriebehoefte
Zeer belangrijk vooraleer je start is het berekenen van je caloriebehoefte. Zeker als je wilt afvallen, is het belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Op deze site kan je je caloriebehoefte berekenen. Stel dat daaruit komt dat je 1800 calorieën per dag mag eten, moet je je maaltijden daarop afstemmen. Natuurlijk dient foodprepping niet alleen om af te vallen! Het is ook een prima middeltje voor mensen met weinig tijd die toch goed willen eten.
2. Maak een planning
De kans bestaat dat je niet voor elke dag wilt foodpreppen. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen voor welke dagen je gaat koken. Neem in je planning ook op wanneer je dat gaat doen. Bijvoorbeeld op zondag koken voor maandag, dinsdag en woensdag. Afhankelijk van de dagen waarop je wilt foodpreppen moet je natuurlijk rekening houden met hoe lang je ingrediënten vers blijven. Je kan daarnaast ook sommige van je maaltijden invriezen als de ingrediënten dit toelaten.
3. Stel je menu op
Dit is voor vele mensen de moeilijkste stap. Je moet immers in 1 keer een menu samenstellen met ontbijtgerechten, lunchgerechten én dinergerechten, en dat voor verschillende dagen! Zoek inspiratie op Instagram of Pinterest en zorg voor een goede combinatie van koolhydraten (rijst, quinoa, aardappel, …), eiwitten (kipfilet, eieren, tofu, …), gezonde vetten (kokosolie, vette vis, zaden, …) en veel groenten. Bereken aan de hand van calorielijsten (zoals deze website) hoeveel calorieën de verschillende ingrediënten bevatten en stel zo je maaltijd samen. In het begin vraagt dit wat werk, maar oefening baart kunst!
4. Maak meerdere porties
Als er gerechten zijn die je lekker vindt, of die veel tijd vragen, maak je best direct verschillende porties die je kan invriezen. Het vraagt meestal niet veel meer tijd om meer te maken en zo heb je de weken nadien minder werk met je menu.
5. Ga efficiënt shoppen
Naast je ingrediënten moet je ook de juiste ‘tools’ in huis hebben. Denk daarbij aan een keukenweegschaal voor het nauwkeurig afwegen van de ingrediënten, afsluitbare (tupperware) bakjes die je in de microgolf kan gebruiken, een rijstkoker, enzovoort. En de juiste ingrediënten, natuurlijk!
Om af te sluiten geven we je 10 recepten mee die zich goed lenen tot foodprepping. Zo heb je direct inspiratie voor je weekmenu!
Sven van de njam!-redactie