Een groene start van de dag: 10 tips (en recepten) om groenten te verwerken in het ontbijt

Gezond en voedzaam ontbijten is de garantie op een goede start van de dag. Dat groenten daarbij een belangrijke rol kunnen spelen, is duidelijk. Toch is het in onze ontbijtcultuur niet gebruikelijk om veel groenten bij het ontbijt te consumeren. Daar brengen wij met dit artikel (en 10 tips en recepten) graag verandering in. 

1. Tip: draai de groenten in de mixer

Een goede tip om meer groenten te consumeren is om ze te mixen tot heerlijke smoothies. Je kan naar hartenlust variëren en natuurlijk ook fruit toevoegen indien de groenten alleen niet zoet genoeg zijn. Extra tip? Denk na over een goede “pairing” bij je ontbijtgerecht, dat maakt het ontbijtfeest nog groter! 

2. Recept: Green velvet smoothie met selder en komkommer

Selder, komkommer, appel, gember en limoen zorgen in dit recept voor een overheerlijke, frisse en licht pittige smoothie. Wedden dat je de dag goed zal starten? 

3. Tip: serveer je eieren met groenten

Eieren combineren prima met groenten. Ook bij het ontbijt. Je kan je groentjes daarbij in het ei zelf verwerken (zoals in een roerei met spinazie) of je kan ze toevoegen als ‘topping’ (zoals in het recept hieronder).

4. Recept: omelet met kruidenkaas en tomaatjes

Deze lekkere omelet wordt op smaak gebracht met roomkaas en verse kruiden. Het afwerken gebeurt met heerlijke kersttomaatjes. Die tomaatjes kan je indien gewenst trouwens nog verder op smaak brengen met bijvoorbeeld kruidenolie.  

5. Tip: maak van je favoriete comfort food een ontbijtvariant 

Creatief zijn is helemaal niet moeilijk, ook niet in de keuken. Wil je een gezond ontbijtgerecht? Neem dan gewoon jouw favoriete comfort food gerechtje en maak daar een ontbijtvariant met groenten van. Van groentepizza tot zoete aardappelfrietjes: alles is toegestaan! 

6. Recept: ontbijttaco 

Taco’s voor ontbijt? Moet kunnen! Zeker wanneer er voldoende groentjes aan boord zijn, zoals in deze ontbijttaco. Avocado, lente-ui en tomaatjes zorgen voor de gezonde toets, ontbijtspek en maple syrup voor de guilty pleasures

7. Tip: kies voor zoete aardappel

Zoete aardappel leent zich uitstekend als ontbijt. Deze groente (inderdaad, een zoete aardappel is een groente) is immers bijzonder voedzaam, vullend en valt goed te combineren met andere groenten of eieren. Zorg er dus voor dat je ze in 2024 altijd in huis hebt.

8. Recept: ontbijt van zoete aardappel, avocado en ei

Van een stevig ontbijtje gesproken. Zoete aardappels, eieren en avocado worden op smaak gebracht met gepekelde sjalot, spinazie, geroosterde pompoenpitten en zure room. Overheerlijk én gezond.

9. Tip: maak eens risotto… zonder rijst 

Risotto kan je prima zonder rijst maken. Denk bijvoorbeeld aan bloemkool- of quinoarisotto. Maar wist je dat je ook ontbijtrisotto kan maken? Daarvoor kan je bijvoorbeeld havermout of parelgort gebruiken. Vervolgens kan je jouw risotto zowel met zoete of hartige ingrediënten op smaak brengen. Voor ieder wat wils, dus! 

10. Recept: ontbijtrisotto met haver

Deze ontbijtrisotto wordt gemaakt van haver, erwtjes en groene asperges. De afwerking gebeurt met spiegeleitjes of zachtgekookte eitjes en dat accent maakt van deze risotto een instant ontbijtklassieker. 

Lees ook...