De wondere Wortel - 7 weetjes, tips & recepten

Wortelen zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond en veelzijdig. Of je ze nu rauw eet als snack, gestoomd serveert bij het avondeten, of verwerkt in een taart of smoothie, er zijn ontelbare manieren om van deze knapperige oranje groente te genieten. In deze blogpost zullen we je niet alleen een aantal heerlijke recepten met wortelen laten zien, maar ook informatie geven over waarom deze groente zo gezond is en hoe je de beste wortelen kunt kiezen en bewaren. Lees dus snel verder en ontdek alles wat je wilt weten over wortelen!

1. Wat zijn wortelen

De wortel is een soort groente die behoort tot de knolgewassen. Dat wilt zeggen dat we de wortel (of de knol), dus het stuk dat meestal volledig in de grond groeit, voor consumptie gebruiken. De wortel behoort tot de familie van de schermbloemigen. Tot die familie behoren ook selder, pastinaak en peterselie. De wortel is nauw verwant aan de wilde peen, een wilde groente met witte wortels. Oorspronkelijk is de wortel afkomstig uit Afghanistan. Dat was in een eerste fase de witte variant, maar door de jaren heen werden wortelen zo gekweekt dat ze een oranje kleur kregen. Lang werd beweerd dat dit zou zijn omdat de kleur oranje gelinkt werd aan het Huis van Oranje. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat de oranje wortel reeds bestond voor het Nederlandse koningshuis. De wortel heeft in tegenstelling tot vele andere groenten een licht zoete smaak, waardoor ze een van de populairste groente is, en dat bij jong en oud.

2. Soorten wortelen

Er zijn grofweg 4 soorten wortelen die je in België in de supermarkt kan vinden:

  • Winterpeen: de dikste soort wortel die vaak in grote verpakkingen in de supermarkt verkocht wordt. Ideaal voor de verwerking in bijvoorbeeld soepen en puree.
  • Bospeen: een iets dunnere soort wortel, die meestal met het loof aan verkocht wordt. Lekker om rauw te eten, bijvoorbeeld in salades.
  • Nantes wortel: een kleine soort wortelen die vaak als “snackwortelen” verkocht wordt.
  • Oerpeen: de gekleurde wortelen in paarse, witte en oranje tinten die tegenwoordig meer en meer in de supermarkt opduiken.

3. Wortelen en gezondheid

Wortelen zijn zeer gezond doordat ze vele vitamines, kalium en vezels bevatten. Ze bevatten veel antioxidanten, zoals bètacaroteen, de stof die wortelen de oranje kleur geeft. Die stof zorgt er trouwens voor dat je zelf ook een (licht)bruine tint kan krijgen als je veel wortels eet. Daarnaast zijn wortelen zeer caloriearm en je kan er dus gerust veel van eten. Je hoort vaak dat wortels goed zijn voor de ooggezondheid, en dat klopt: daarvoor is de vitamine A, die talrijk in wortelen aanwezig is, verantwoordelijk. 

4. Wortelen aankopen en bewaren

Wanneer je wortelen aankoopt in de winkel, geldt over het algemeen dat ze best zo weinig mogelijk bewerkt zijn. Let er dus op dat het loof er nog aanzit en dat de kleur daarvan groen is. De wortels zelf moeten mooi oranje zijn en stevig aanvoelen. De vorm moet niet perfect zijn, maar let er wel op dat er geen gaatjes of schrammen op de wortels zitten. 

Wanneer je de wortels wilt bewaren, snij dan eerst het loof weg. Nadien kunnen de wortelen in een afgesloten zak in de groentelade van de koelkast. Daar blijven ze tot wel 15 dagen goed. Wil je wortelen invriezen, schil ze dan eerst en snijd ze vervolgens in kleine stukjes. Nadien blancheer je ze best een viertal minuten, laat je ze snel afkoelen (bijvoorbeeld in ijswater), en kan je ze vervolgens invriezen.

5. Wortelen kweken

Wortelen zijn een fantastische groente: supergezond, overheerlijk én je kan ze nog eens gemakkelijk zelf kweken ook. Vanaf april kan dat in volle grond, in de wintermaanden kan het in een serre. Het gemakkelijkste is om in het voorjaar in de tuin zaadjes te planten in zanderige of losgewoelde grond. Nadien hoef je er enkel voor te zorgen dat de grond niet uitdroogt. Je zal zo 2 tot 3 maanden later kunnen genieten van je eigen overheerlijke wortels! 

6. Wortelen kuisen en bereiden

Het is belangrijk om te vermelden dat je wortels niet hoeft te schillen. De schil (en de laag daar net onder) bevat immers heel wat gezonde voedingsstoffen en smaak. De textuur van de schil vindt echter niet iedereen lekker en daarom wordt deze vaak verwijderd. Daarvoor wordt meestal een dunschiller of scherp mesje gebruikt. Als je de schil hebt verwijderd, is het niet meer nodig om de wortelen te wassen (als je ze met schil wilt eten natuurlijk wel). Eenmaal je ze gewassen of geschild hebt, kan je wortels op talloze manieren bereiden. Je kan ze rauw eten als tussendoortje of in salades, verwerken in soep of puree, stomen, grillen, koken, bakken, wokken, … En dat van ontbijt tot dessert! Wij zijn zelf fan van het stomen of koken van wortelen, omdat je zo hun zoete en nootachtige smaak het beste behoudt. Maar geroosterd in de oven, met een Oosterse kruidenmix, zijn ze ook onweerstaanbaar. Om je wegwijs te maken in de wondere wereld van de wortel, geven je hieronder graag 7 recepttips. 

7. Wondere Wortel Recepten

Afsluiten doen we met 7 recepten met heerlijke wortels, want de maag wilt ook wat! 

Lees ook...