Wild van vegan: 10 vegan wild- en herfstgerechten

De herfst staat traditiegetrouw in het teken van het wild. Voor vleesliefhebbers het “eetseizoen” bij uitstek, maar ook voor vegetariërs en veganisten brengt het seizoen tal van fantastische producten met zich mee. Veganisten eten geen vlees, vis of pluimvee en consumeren ook geen niet-eetbare dierlijke producten zoals leer of wol. Maar al het lekkers uit de natuur, kan wel. Vandaag lijsten we 10 vegan wild- en herfstgerechten op waar ook vleesliefhebbers van zullen likkebaarden. 

Vegan Wellington met champignonroomsaus

In dit recept krijgt krokant gebakken bladerdeeg een fantastische vegan vulling met onder meer linzen en champignons. De Wellington wordt afgewerkt met een dragon-champignonroomsaus en is een echte sfeerschepper op herfstige dagen.

Vegan pompoenlasagne met champignons

Pompoen en champignons zijn twee rasechte herfstgroenten die in de vegan keuken in dit seizoen vaak op het menu staan. Terecht! In dit recept wordt een pompoenlasagne opgesmukt met vegan pesto, romige champignons en een bloemkoolbechamelsaus.

Vegan stoverij van seitan en paddenstoelen

Een lekkere stoverij mag in deze lijst met wild- en herfstgerechten natuurlijk niet ontbreken. In deze vegan stoofvleesvariant is seitan de vleesvervanger en zorgen zowel kastanjechampignons en wortel voor het herfstgevoel. 

Bouillon van champignons met soja en noedels

Kastanjechampignons en oesterzwammen fungeren in dit bouillonrecept als vleesvervangers. De sesamolie, sojasaus en sesamzaadjes geven er dan weer een Aziatische twist aan. Extra lekker op koude dagen voor de open haard.

Vegan quiche met pompoen

Deze heerlijke quiche bestaat uit een romige vulling van tofu, maïzena, knoflook, zout, peper en komijnpoeder, omgeven door een krokante korst. Bovenop de quiche komen pompoenschijven, rode ui en tomaatjes. Superlekker en gezond!

Portobellosteaks

Een vegan steak met herfstallures? Check! Deze portobellosteaks worden gebakken in een mengeling van ui, knoflook, chilipeper en andere specerijen. Ze worden vergezeld van een hartige limabonenpuree. Wedden dat je geen vlees zal missen?

Knolselder-zoete aardappelpuree met vegan balletjes

Deze smeuïge, overheerlijke herfstpuree van zoete aardappel, knolselderij, champignons en kruiden wordt gepimpt met vegan balletjes. Die balletjes kan je tegenwoordig in zowat elke supermarkt kopen en bestaan in verschillende smaken. Varieer dus gerust naar hartenlust!  

Vegan paddenstoelen Shepherd’s pie met zoete aardappelpuree

De Shepherd's pie is een hartig herfst- en winter gerecht dat normaliter bestaat uit gekookt gehakt met aardappelpuree en kaas. In deze vegan variant wordt het gehakt vervangen door een mix van linzen, erwten, champignons en kruiden. De puree wordt gemaakt van zoete aardappels en  edelgistvlokken, en het geheel wordt afgewerkt met vegan kaas.

Ravioli met romige pompoensaus en champignonvulling

Inderdaad, terug een receptje met pompoen. Maar het is herfst, dus dat moet kunnen, toch? Deze ravioli gemaakt van bloem en amandelmelk wordt gevuld met kastanjechampignons en Italiaanse kruiden. Ze wordt overgoten met een pittige saus van flespompoen, chili en look.

Vegan pompoenwafels

Afsluiten doen we met dessert, what else. En ook je dessert kan in dit seizoen in het teken van de herfst staan. Probeer bijvoorbeeld eens deze heerlijke wafels van pompen, amandelmelk, kokosolie, speltmeel en vanille. Verslavend lekker.

Smakelijk! 

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...