Portobellosteaks

Portobellosteaks
Een recept van Yotam Ottolenghi
Hoeveelheid Ingrediënt
Voor de portobellosteaks:
8 middelgrote tot grote portobello's (ca 650g), stelen verwijderd
10 tenen knoflook, gepeld
1 ui, gepeld en in 6 parten gesneden (150g)
1 el chilivlokken
1 rode chilipeper
4 tl komijnzaad, grof gekneusd in een vijzel met een stamper
1 el korianderzaad, grof gekneusd in een vijzel met een stamperof
2 el tomatenpuree
400 ml olijfolie
Voor de puree van limabonen:
700 gr limabonen, uitgelekt
1 el citroensap
1 el olijfolie
zeezoutvlokken
Recept afdrukken

Bereiden:

Verhit de oven tot 150°C.

Doe voor de steaks alle ingrediënten met 1 eetlepel zeezoutvlokken in een grote ovenvaste pan met een deksel. Leg de paddenstoelen erin met de bolle kant boven, leg er een vel bakpapier overheen, en druk dit iets aan zodat alle ingrediënten zijn bedekt. Zet het deksel op de pan en zet hem 1 uur in de oven. Keer de paddenstoelen om, leg het papier en het deksel weer terug, en zet de pan weer 20 minuten in de oven, of tot de paddenstoelen botergaar zijn maar niet uiteenvallen. Schep de paddenstoelen met een keukentang op een snijplank, halveer ze en zet opzij.

Schep met een eetlepel de ui, knoflook en chilipeper (verwijder het steeltje) uit de pan – het is geen probleem als u wat specerijen en olie mee schept. Doe alles in de kleine kom van de keukenmachine en pureer het glad. Doe het gepureerde uienmengsel weer in de pan, voeg de halve paddenstoelen toe en zet op halfhoog tot hoog vuur. Laat alles circa 5 minuten zachtjes smoren tot de smaken zich mengen.

Maak terwijl de paddenstoelen garen de puree. Doe de bonen in een keukenmachine met het citroensap, de olijfolie, theelepel zeezoutvlokken en 2 eetlepels water. Pureer alles helemaal glad. Schep de puree in een middelgrote pan en laat hem op halfhoog tot hoog vuur al roerend circa 3 minuten koken tot hij goed warm is.

Serveren:

Verdeel voor het serveren de limabonenpuree over vier borden. Leg op elk bord vier halve paddenstoelen en schep er een flinke lepel olie met de smaakgevers over. 

Flavour

Flavour

Recepten:
Yotam Ottolenghi

Uitgeverij:
Fontaine Uitgevers

Bestel het boek hier