Wat te doen met oud brood? 10 recepten!

We hebben het allemaal wel eens voor. We kopen te veel brood, stokbrood, pistolets, … en blijven na enkele dagen zitten om uitgedroogde restjes. In de vuilbak ermee? Zeker niet! Van oud brood kun je nog heel wat lekkernijen maken. Paneermeel, korstjes voor in de soep, verloren brood enzovoort. Wij verzamelden 10 recepten om met je broodrestjes aan de slag te gaan!

1. Broodpudding 

Broodpudding is ideaal om oude restjes brood, pistolets, koffiekoeken en croissants in te verwerken. Voeg eventueel nog wat noten, rozijnen of andere gedroogde vruchten toe. 

2. Hartige broodpudding

Wisten jullie dat je niet enkel zoete maar ook hartige broodpudding kan maken? Deze versie met bospaddenstoelen en kaas is echt om te smullen!

3. Wentelteefjes 

Wentelteefjes worden niet voor niets 'verloren brood' genoemd. Heerlijk als ontbijt met vers fruit! 

4. Bruschetta’s 

Stokbrood over? Snijd het in dunne sneetjes, smeer in met olijfolie en grill goudbruin en krokant. Beleg de sneetjes met heerlijke toppings zoals tomaatjes, zalm, gegrilde nectarines, ... . 

5. Broodkruim

Broodkruim kan je gemakkelijk zelf maken van oud brood. Rooster je oude sneetjes brood een half uurtje in een voorverwarmde oven van 120 graden en maal vervolgens fijn. Gebruik het om bijvoorbeeld een stukje vis te paneren. 

6. Croutons

Croutons zijn heerlijk om je soep mee af te werken of een krokante bite te geven aan je salades. 

7. Toast

Steek je oude sneetjes brood in de toaster en rooster ze goudbruin en krokant. Beleg ze bijvoorbeeld met een sneetje kaas, sardientjes en zongedroogde tomaatjes. Heerlijk! 

8. Paneermeel

Maal je oud brood fijn en meng er boter en fijngehakte groene kruiden onder voor een heerlijk korstje voor vis of vlees. 

9. Croques 

Croques zijn lekker simpel om klaar te maken en je kan er bovendien volop in variëren. Ontdek hier onze verschillende croquerecepten

10. Gevulde pistolets

Oude pistolets over? Snijd ze open en vul ze op met lekkere ingrediënten zoals asperges, spinazie, chorizo, ham, ... en eitjes! Even in de oven en klaar! 


Beoordeling