Vegan Pasen: 7 heerlijke tips, recepten en zoete adressen

Pasen is een feest voor iedereen, ook voor veganisten. Zij eten geen dierlijke producten en daarom kunnen Paasheerlijkheden zoals chocolade eitjes of Paastaarten soms moeilijk liggen. Zoals steeds helpen wij bij njam! graag een handje en geven we in dit artikel 7 zoete adressen, heerlijke tips en recepten voor vegan Paasliefhebbers.

1. Tip: “veganise” traditionele Paasgerechten

Vele Paasgerechten zijn traditiegetrouw opgebouwd rond dierlijke producten zoals lam, gerechten met eieren en chocolade. Dat neemt echter niet weg dat je deze traditionele Paasgerechten niet kan “veganisen”. Enkele voorbeelden? Gebruik dit recept voor vegan bladerdeeg om een vegan Paashaas te maken; dit recept voor vegan chocopasta om zoete Paasvullingen mee te maken; deze vegan citroen-kokosrotjes om eitjes na te bootsen; of deze lentehutsepot met vegan worst als vervanger van een hoofdgerecht met lam. 

2. Tip: creëer dé vegan Paastafel van het jaar

Paastafels, of tafels ingekleed in het Paasthema, maken van Pasen een feestelijke gebeurtenis. Je zou denken dat voor veganisten de mogelijkheden daarvoor beperkter zijn (omdat ze bijvoorbeeld geen eieren gebruiken), maar niets is minder waar. Je kan immers met natuurlijke producten evenzeer een feestelijk gedekte tafel creëren. Kies daarbij voor door de lente geïnspireerde decoraties (zoals bloemen, takjes en bladeren), ga voor veel kleur en geef “Paasdieren” een glansrol door bijvoorbeeld vogelhuisjes of zelf geknutselde konijntjes te integreren.  

3. Tip: organiseer een originele vegan Paaseierenraap

Een Paaseierenraap is (zeker voor de kinderen) een van de hoogtepunten van Pasen. Dat hoeft voor veganisten niet anders te zijn. Je kan immers prima aan de slag met vegan Paaseitjes (hieronder vind je daarvoor wat tips), maar je kan ook ander vegan lekkers (zoals bijvoorbeeld deze vegan koekjes) verstoppen. Belangrijk is dat je de Paasraap uitdagend en plezant maakt en dat met respect voor de natuur. Vermijd dus plastic verpakkingen of routes die planten of bomen kunnen beschadigen.

4. Daag jezelf uit en maak een vegan Paastaart

Een Paastaart is een taart die gecreëerd wordt binnen het Paasthema. Veganisten kunnen hier prima hun eigen variant van maken zonder dierlijke producten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een vegan Snickertaart (opgelet, verslavend lekker!), een vegan chocomoussetaart of deze vegan chocolade tulbandcake. De taarten binnen het Paasthema afwerken kan bijvoorbeeld met vegan chocolade-eitjes of Paasfiguurtjes gemaakt van suikerpasta of marsepein. 

5. Maak zelf je vegan Paaschocolade

Vele soorten chocolade zijn niet vegan omdat ze zuivelproducten bevatten. Dat is meestal het geval bij bruine en witte chocolade. Pure chocolade kan wel vegan zijn, maar check dit altijd goed op de verpakking. Paaseieren of andere Paaschocolade wordt bovendien vaak gemaakt met vullingen gemaakt met zuivel. Je kan echter als vegan prima aan de slag met andere alternatieven. Selecteer daarvoor eerst je favoriete vegan chocolade (zwart of een vegan chocolademerk) en maak dan heerlijke vullingen op basis van bijvoorbeeld noten of pindakaas. Inspiratie nodig? Deze vegan chocoladeballetjes, pindakaasballetjes of vegan Bounty pralines zijn alle drie onweerstaanbaar.

6. Adressen voor vegan Paaschocolade

Op zoek naar overheerlijke, hoogstaande vegan chocolade voor Pasen? Bij onderstaande adressen kan je daarvoor terecht:

7. Adressen voor vegan Paaspatisserie

Eerder fan van vegan patisserie op Pasen? Ook dat is in België geen probleem! “Get your vegan sweet fix” onder meer bij:

Lees ook...