Njam! geeft je graag inspiratie voor in de keuken. Vandaag nemen we een van de bekendste Belgische aardappelbereidingen onder de loep: puree. Deze bereiding is ongelooflijk populair en dat zowel bij jong en oud. Je kan er dan ook alle kanten mee op en je puree net zo bereiden zoals je ze graag hebt. Met stukjes of eerder mooi egaal; met boter of olijfolie; met of zonder groentjes of andere ingrediënten; stevig of eerder licht gekruid, … De mogelijkheden zijn eindeloos! Tijd voor 10 tips, tricks en verrassende recepten voor de perfecte puree.
1. Kies de juiste aardappel
Niet elke aardappel is geschikt voor puree. Je hebt immers bloemige aardappelen nodig zodat je puree de juiste smeuïgheid kan krijgen. Kies daarom voor polderaardappelen of bintjes. Er is echter een uitzondering: als je ervoor kiest om (veel) boter (en/of room) te gebruiken, mag je aardappel wel wat vaster zijn.
2. Vermijd vocht
Water of (teveel) ander vocht is niet welkom in je puree. Kook daarom je aardappelen tot ze net gaar zijn, giet ze meteen af en laat ze nog even droog doorgaren zodat al het vocht eruit gaat. Je kan je aardappelen trouwens ook in de oven of op de barbecue garen. Gaar ze dan met de schil aan en prik vooraf even met een vork in de aardappels. Zo verdampt het overtollige vocht. Als je de aardappelen gaat koken, snijd ze dan in even grote stukken. Zo ben je er zeker van dat elke stukje even ver gegaard is.
3. Gebruik een aardappelstamper en een zeef
Belangrijk om hier te melden is het verschil tussen “stoemp” en “puree”. Bij “stoemp” zitten er nog meer brokjes aardappel in, puree is over het algemeen egaler. Dit is natuurlijk ook persoonlijke smaak. In beide gevallen is een aardappelstamper aan te bevelen. Als je een mixer of keukenmachine gebruikt, komt er te veel zetmeel vrij waardoor je puree plakkerig wordt. Een aardappelstamper vergt meer moeite, maar geeft een beter resultaat. Als je jouw puree graag smeuïg hebt, kan je ze na het stampen nog even door een (roer)zeef halen.
4. Zorg voor voldoende kruiding
Een goede puree mag best goed gekruid zijn. Dat begint reeds bij de aardappelen: kook deze altijd in gezouten water. De puree zelf breng je op smaak met zout, versgemalen peper en (belangrijk) versgemalen nootmuskaat. Deze drie kruiden zijn de basis, maar je kan ze gerust aanvullen met bijvoorbeeld rozemarijn, salie of chili.
5. Voeg je vetstof pas op het einde toe
De beste vetstoffen in een puree zijn boter of eidooiers. Olijfolie is ook mogelijk, maar zorgt voor een minder intense smaak en minder smeuïge puree. Volgens vele chefs bestaat de ultieme puree uit minstens een kwart boter.
6. Voeg melk of room toe voor extra smeuïgheid
Wens je de puree nog smeuïger te maken, kan je ervoor kiezen om melk of room toe te voegen. Doe dit echter pas helemaal op het einde en pas op met de hoeveelheid zodat je zeker bent dat het geen papje wordt.
7. Serveer meteen
Puree moet je zo snel mogelijk na het bereiden serveren. Anders zal je puree immers uitdrogen en minder lekker zijn. Als je toch even moet wachten, voeg je best net voor het serveren nog een extra klontje boter of wat melk of room toe.
8. Bewaren?
Puree kan je ook perfect bewaren in de diepvries. Laat daarvoor de puree eerst afkoelen, verpak ze dan in de juiste porties (bv. voor 1 of 2 personen), en vries in op een temperatuur van minimum -18 graden. Je kan de puree zo maximum 3 maanden bewaren.
9. Wees creatief
Met bovenstaande tips heb je een basis voor de perfecte puree. Je mag echter gerust op jouw puree je creativiteit loslaten. Groenten, noten en pitten, exotische smaakmakers zoals gember en chili, zoete toetsen als pompoen en zoete aardappel: je kan met puree echt alle kanten uit. Met onderstaande recepten helpen we je alvast op weg.
10. Recepten
Smakelijk!
Sven van de njam!-redactie